Australci kažu da im se korona širi u pubovima. Slučajevi omikrona povezani s brodom

Foto: EPA

ZARAZA koronavirusom širi se u pubovima i klubovima najvećega australskoga grada Sydneyja, a među zaraženima otkrivena su i tri nova slučaja zaraze varijantom omikron i to među osobama koje su bile na zabavi na brodu u sydneyjskoj luci.

Vlasti ublažavaju restrikcije u Sydneyu od početka listopada, kada je u tom gradu ukinut gotovo četveromjesečni lockdown uveden kako bi se spriječilo širenje varijante koronavirusa delta, nakon što je postignuta visoka procijepljenost stanovništva.

"Nedavno se povećalo širenje zaraze na većim društvenim događajima, što je sigurno pridonijelo i povećanju broja novozaraženih", rekla je zamjenica glavnoga dužnosnika za zdravstvo New South Walesa Marianne Gale u videu objavljenom na Twitteru.

Deseci ljudi koji su bili na pub kvizu u Sydneyju pozitivni su na koronavirus, a dužnosnici čekaju rezultate testova koji će pokazati ima li među njima i zaraženih varijantom omikron.

Broj novozaraženih u jednome danu u New South Walesu rastao je kako su se restrikcije ublažavale. U četvrtak je zabilježeno 420 novih slučajeva zaraze, što je najviše u posljednja dva mjeseca, i to većinom varijantom delta.

No broj zaraženih omikronom sve više raste otkako je Australija prijavila prvi slučaj prije dva tjedna.

Do sada je otkriveno 50 slučajeva, među kojima i tri povezana sa zabavom na brodu u sydneyskoj luci.

Varijanta omikron potencijalno je mnogo zaraznija od prethodnih, premda početni znakovi upućuju na to da je riječ o blažoj bolesti. Nitko od 151 osobe koje se nalaze u bolnici u New South Walesu nije zaražen omikronom.

Australija je imala mnogo više uspjeha u suzbijanju pandemije od ostalih zemalja te je zabilježila gotovo 224 slučaja zaraze i 2082 preminule osobe, uglavnom zbog odluke da zatvori granice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više