Australija cijepila polovicu odraslog stanovništva, najavljuje se ublažavanje mjera

Foto: EPA

DO PETKA  je u Australiji više od polovice odraslog stanovništva u potpunosti cijepljeno protiv covida-19, priopćile su vlasti koje nastoje još više ubrzati proces cijepljenja kako bi ublažili stroge restrikcijske mjere.

Australija je trenutno u jeku trećeg vala zaraze delta varijantom novog koronavirusa koji se brzo širi, zbog čega su zatvorena dva najveća grada, Sydney i Melbourne, te glavni grad Canberra. Tom je mjerom pogođena gotova polovica od 25 milijuna stanovnika Australije.

Država Victoria broji 733 nova slučajeva zaraze, što je drugi najvećih broj oboljelih u jednom danu nakon jučerašnjih 766. Većina slučajeva je otkrivena u Melbourneu.

U Novom Južnom Walesu je zabilježeno 1043 novozaraženih, nešto manje u odnosu na jučerašnji broj od 1063 slučaja zaraze.

Čelnici Victorije i Novog Južnog Walesa obećali su više slobode građanima nakon što procijepljenost starijih od 16 godina dosegne 70 posto. Do sada je u Novom Južnom Walesu cijepljeno 57 posto odraslih, više od nacionalnog prosjeka koji iznosi 50.1 posto.

Čak i unatoč zaraznijoj delta varijanti virusa SARS-Cov-2, Australija je ostala pošteđena velikog broja oboljelih i umrlih u usporedbi s brojnim zemljama. Od početka pandemije ta je zemlja zabilježila 94.000 slučajeva zaraze i 1208 smrtnih slučajeva.

 

Pročitajte više