Australija uvela sankcije ukrajinskim separatistima: "Protiv smo ovog što radi Putin"

Foto: EPA

AUSTRALIJA je danas uvela ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

"Ove dodatne sankcije pojačavaju snažno protivljenje Australije postupcima predsjednika Putina i onih koji izvršavaju njegove naredbe", izjavila je ministrica vanjskih poslova Penny Wong.

"Okupirane regije su teritorij Ukrajine"

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je predsjedavao ceremonijom pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage. Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

Kijev i zapadne vlade osudili su referendum kao nezakonit i prisilan.

"Područja Ukrajine koja su trenutno okupirale ruske snage suvereni su teritorij Ukrajine. Nikakav lažni referendum to neće promijeniti", rekla je Wong.

Stajalište je Australije da su regije Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson suvereni ukrajinski teritorij.

Podržali tužbu protiv Rusije

Canberra je također podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde u prilog tužbe Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o genocidu.

"Stojimo uz Ukrajinu u pokretanju ovog postupka protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je državni odvjetnik Mark Dreyfus u zajedničkoj izjavi s Wong.

Pročitajte više

 

Pročitajte više