Australski premijer: Znam da su Francuzi razočarani, ali mi štitimo svoje interese

Foto: EPA

AUSTRALSKI premijer Scott Morrison izjavio je da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji podmornica u korist saveza s SAD-om i Britanijom, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese. 

"Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumijem. Međutim, Australija, kao i bilo koja druga suverena država, mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu", rekao je Morrison danas na tiskovnoj konferenciji u Sydneyju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavili su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS-a radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Francuzi su povukli veleposlanike iz Australije

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike.

Dvoličnost, prijezir i laž riječi su kojima je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian opisao ozbiljnu krizu svoje zemlje s SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Prije povratka u Pariz francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je ogromnom greškom jer se nije radilo o ugovoru, nego o partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Pročitajte više