Australski ratni brod uplovio u San Diego s dva mrtva ugrožena kita na trupu

HMAS Adelaide Foto: Epa

PREMA navodima australske mornarice, na trupu australskog razarača, koji je pristao prošloga vikenda u San Diegu, nađena su dva mrtva ugrožena kita.

"Mornarica je ozbiljna glede sigurnosti morskih sisavaca i teško ju je pogodio ovaj incident", navodi se u priopćenju australske mornarice.

Lokalni mediji pišu da se radilo o kitovima perajarima, najbližem srodniku plavog kita i poslije njega sljedećoj najvećoj životinji na Zemlji. Jedan je bio dugačak oko 20, a drugi oko 7.6 metara.

Ugrožena vrsta

Prema američkoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), kitovi perajari spadaju u ugrožene vrste, sa samo oko 3200 jedinki na zapadnoj obali SAD-a. Nekada se ta vrsta kita intenzivno lovila, ali danas najčešće ugiba zbog sudara s brodovima.

Razarač HMAS Sydney dugačak je oko 147 metara, a težak 7000 tona. Njegov trup se proteže 7.2 metra ispod površine mora. Jedan je od najnovijih brodova australske flote, piše CNN.

Australska mornarica navela je na Twitteru da je razarač stigao u San Diego u subotu nakon što je na obalama Kalifornije testirao svoje borbene sustave.

"Ovakvi incidenti su rijetki. Kitovi s velikih daljina mogu čuti brodove i općenito ih izbjegavaju. Može ih u plićim vodama zbuniti sonar niske frekvencije, ali australski brod opremljen je visokofrekventnim sonarom", rekao je Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice.

NOAA Fisheries navodi da do sudara kita s brodom može doći dok se te životinje hrane i migriraju obalnim vodama.

Pročitajte više