Austrija mijenja mjere. Ukida lockdown za necijepljene: "To više nema smisla"

Foto: EPA

LOCKDOWN za necijepljene prestaje sljedećeg ponedjeljka, objavila je austrijska vlada.

Vlada to opravdava trenutno stabilnim brojem pacijenata u bolnicama. "Omikron nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se strahovalo", objavila je vlada. Stručnjaci u povjerenstvu GECKO, koji je osnovan za borbu protiv pandemije, također su rekli da lockdown "više nema smisla". 

Kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavili su djelomično popuštanje mjera nedugo nakon što je objavljeno da je u Austriji srušen novi rekord broja novozaraženih. No vlada situaciju u bolnicama i na odjelima intenzivne njege ocjenjuje "zasad opuštenom", prenosi Kronen Zeitung.

Ima još nekih promjena mjera, a ovo su najvažnije:

  • Zabrana kretanja za necijepljene prestaje 31. siječnja u ponoć
  • Kafići i restorani smiju raditi do 22 sata
  • Pravilo 2G nastavlja se primjenjivati ​​u većini područja (u gastronomiji, u trgovini bez nužde...)
  • Od 1.2. propisani minimalni razmak između drugog i trećeg cijepljenja smanjuje se sa 120 dana na 90 dana
  • Od 1.2. promijenit će se i valjanost covid-potvrda - od tada će potvrda o cijepljenju za prvu seriju cijepljenja (dva cijepljenja ili oporavak plus jedno cijepljenje) vrijediti šest mjeseci.

"Jedna od najstrožih mjera"

Lockdown za necijepljene je "jedna od najstrožih mjera koje se mogu poduzeti", stoji u priopćenju za medije. "Malo je zemalja s tako strogim mjerama kao što je Austrija", dodaje se.

Napominje se da opasnost od korone još nije gotova. "Stoga je ipak potreban oprez", rekao je Nehammer. Uputio je apel onima koji još nisu cijepljeni: "Nemojte čekati da cijepljenje postane obavezno. Iskoristite priliku i cijepite se. Cijepljenje štiti vas, štiti one oko vas, a štiti i cijelu zajednicu."

Nova pravila za ulaz u zemlju

Austrija je prije dva dana uvela i nova pravila za ulaz u zemlju prema kojima više ne kvalificira neke zemlje posebno rizičnima zbog omikrona, nego uvodi nova pravila koja vrijede za sve. 

U Austriju bez ikakvih ograničenja mogu ući svi oni koji su primili dvije doze i booster dozu cjepiva, s time da je booster doza valjana odmah od trenutka cijepljenja. Oni koji su primili dvije doze cjepiva, ali ne i booster, moraju imati i negativan PCR test. Negativan test moraju imati i oni koji su primili jednu dozu Johnson & Johnsona.

Negativan PCR test obveza je i za sve one koji su preboljeli koronavirus. Oni koji nisu preboljeli virus ili nisu primili dvije doze cjepiva ne mogu ući u Austriju bez obvezne karantene, čak ni ako imaju negativan PCR test. 

Oni koji su preboljeli virus pa su cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson & Johnsona), zatim oni koji su cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson & Johnsona) pa preboljeli virus, ali i oni koji su preboljeli pa su cijepljeni i potom su opet preboljeli ne trebaju PCR test. 

Pravila za djecu

Što se djece tiče, djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji potpuno cijepljenih ili preboljelih odraslih osoba ne moraju biti cijepljena ili imati negativan PCR test. Djeca iznad 12 godina koja su rođena na dan 1. rujna 2006. ili nakon toga moraju imati PCR testove u skladu s putovnicom Ninja, o kojoj smo već pisali.

Tinejdžeri rođeni prije 1. rujna 2006. moraju ispunjavati sve uvjete kao i odrasli, dakle za ulazak u Austriju moraju imati ili tri doze ili dvije doze odnosno preboljenje uz obavezni PCR test.

Pročitajte više