Austrijska ministrica: Političari u BiH imaju odgovornost za provedbu reformi

Foto: EPA

MINISTRICA pravosuđa Austrije Alma Zadić pozvala je političare u BiH da ozbiljno shvate priliku koja se nudi njihovoj zemlji da dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da napokon počnu provoditi reforme koje se od te zemlje očekuju.

Ministrica Zadić koja je rođena u Tuzli boravila je u službenom posjetu zemlji iz koje je kao djevojčica odselila u Austriju i tamo ostvarila zavidnu političku karijeru. Sada je ponudila svu pomoć vlade kancelara Karla Nehammera BiH potvrdivši snažno zalaganje za europsku budućnost te zemlje.

"Zapadni Balkan, a posebice BiH prioritet su Austriji", kazala je Zadić novinarima u Sarajevu.

"Političari u BiH imaju veliku odgovornost za provedbu reformi"

Ocijenila je kako je Europsko vijeće prije dva tjedna kada je odobrilo kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju poslalo jasne signale da želi odobriti kandidatski status i za BiH, no za to moraju biti ispunjeni odavno postavljeni uvjeti, a konkretno je riječ o usvajanju tri važna reformska zakona.

"Naravno, nužno je da se svi oko toga potrude, a političari u BiH imaju veliku odgovornost za provedbu reformi oko vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa", kazala je Zadić.

Podsjetila je kako su praktično izgubljene protekle tri godine jer da su ih političari u BiH iskoristili na pravi način, ta bi zemlja već imala kandidatski status.

Šef Delegacije EU u BiH: Na političarima je da naprave svoj dio posla

Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH, suglasio se kako rasprava na Europskom vijeću jasno dokazuje da je europska perspektiva za BiH otvorena i sada je na političarima u BiH da naprave svoj dio posla.

Pojasnio je kako u Bruxellesu očekuju da odmah nakon izbora zakazanih za listopad budu usvojeni novi zakoni o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o sprječavanju sukoba interesa i o javnim nabavkama.

"Ti zahtjevi neće nestati i nakon izbora na tome se mora raditi", kazao je Sattler.

Pročitajte više