Austrijski kancelar podnio ostavku nakon samo dva mjeseca

Foto: EPA

AUSTRIJSKI kancelar Alexander Schallenberg (ÖVP) podnio je ostavku i kazao da će ured staviti na raspolaganje čim se postignu dogovori unutar stranke.

"Nikada mi ni nije bila namjera ili cilj preuzeti funkciju saveznog stranačkog čelnika. Čvrstog sam mišljenja da bi oba ureda, čelnika vlade i predsjednika najjače stranke u Austriji, trebala voditi jedna ruka", rekao je Schallenberg.

Objavio ostavku nakon priopćenja Sebastiana Kurza

Za sada nije poznato što Schallenberg planira za budućnost. Nije komentirao najave da bi mogao ponovno preuzeti odjel za vanjsku politiku, piše Spiegel.

Schallenberg je objavio vijest o podnošenju ostavke samo nekoliko sati nakon što je predsjednik ÖVP-a i bivši kancelar Sebastian Kurz najavio ostavku na svim političkim funkcijama.

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika ÖVP-a i kancelara trebao preuzeti aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Kurz je početkom listopada odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017. nakon kojih je ÖVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Pročitajte više

 

Pročitajte više