Austrijski list: Prihvaćanje zahtjeva HDZ-a dovodi do jačanja ruskog utjecaja u BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

AUSTRIJSKI list Der Standard objavio je analizu svoje novinarke Adelheid Wölfl koja tematizira ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.

"Hrvati nacionalisti već desetljećima prijete odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine", piše Der Standard i dodaje da je to prilika za povećanje utjecaja Rusije u BiH.

Već pokušano stvaranje trećeg entiteta

"To je stara priča koja se uvijek iznova spominje. Još 2001. godine tadašnji je šef hrvatskog nacionalističkog HDZ-a Ante Jelavić, koji je bio i u Državnom predsjedništvu, pokušao u BiH stvoriti poseban 'hrvatski' dio države, što je u suprotnosti s Ustavom. Tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch razriješio je Jelavića svih funkcija jer je opstruirao mirovni sporazum", piše na početku analize Der Standard.

"I 2001., kao i sada, HDZ je tvrdio da je izborni zakon nepravedan. I tada, kao i danas, prijetilo se bojkotom nakon izbora ili stvaranjem trećeg entiteta – koji se u ratu zvao Herceg-Bosna", navodi austrijski list.

HDZ prijeti bojkotom institucija

Der Standard ističe da je "HDZ BiH posljednjih tjedana pojačao prijetnje bojkotom institucija još više nego prije ili stvaranjem trećeg entiteta ako se izborni zakon ne promijeni u njihovu korist". 

List citira stručnjaka za sigurnost Ismeta Fatiha Čančara, koji smatra da bi međunarodna zajednica pred ovim prijetnjama trebala poručiti "da je spremna koristiti ista sredstva za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini" kao što je to učinila 2001. godine.

Čančar tvrdi da bi odluka Visokog predstavnika da nametne promjene izbornog zakona prije jesenskih izbora u BiH "dovela do etničke diskriminacije i teritorijalne segregacije". 

Monopolska pozicija HDZ-a

"Svako oklijevanje da se odlučno osudi politika etničke segregacije potiče secesionizam, kao što je to bilo 1990-ih uz potporu Beograda i Zagreba", upozorava Čančar, a prenosi Der Standard.

Osobito bi Rusiji, smatra Čančar, dobro došlo ako bi se etnička rascjepkanost dodatno produbila i kada bi se odlučivanje "monopoliziralo" jačanjem pozicije HDZ-a. 

"Ekstremno nacionalistički SNSD Milorada Dodika već ima svojevrsni monopol u Republici Srpskoj", piše Der Standard.

"Predloženom izmjenom izbornog zakona odlučivanje bi se stavilo u ruke dviju stranaka – sada i HDZ-a uz SNSD – čime bi bio onemogućen bilo kakav napredak Bosne i Hercegovine ka EU", kazao je Čančar za Der Standard. Postoji strah da bi tako dodatno ojačao utjecaj Rusije u BiH. Spominju i dobre odnose Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, s Dodikom i ruskim inoministrom Sergejem Lavrovom.

"Rusija će moći manipulirati i eskalirati zamrznuti sukob"

Na sve veći utjecaj Rusije u BiH preko SNSD-a i HDZ-a upozorava i dekan na Fakultetu političkih znanosti Sarajevskog sveučilišta Sead Turčalo, piše Der Standard. 

"Obje strane dijele ruski interes u predstavljanju zemlje kao nefunkcionalne kako bi se pregovaralo o novoj raspodjeli moći i teritorija", rekao je Turčalo za austrijski list. 

"Na ovaj način, zemlja će biti držana izvan bilo kakvog procesa euroatlantskih integracija, a Rusija će moći manipulirati, kontrolirati i eskalirati zamrznuti sukob u Bosni ako rusko vodstvo odluči pomaknuti frontu protiv liberalne međunarodne zajednice na Bosnu", predviđa Turčalo.

"Trenutačno liberalna međunarodna zajednica, posebice Visoki predstavnik, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, idu na ruku Rusiji svojom snažnom potporom za promjenu izbornog zakona, otvarajući prostor za veći utjecaj Moskve, ali i drugih neliberalnih sila poput Mađarske", zaključuje Der Standard.

Pročitajte više