Poznati austrijski novinar o Milanoviću: On je zalutali političar

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PAUL LENDVAI, poznati novinar i publicist mađarskih korijena iz Austrije, pisao je o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Njegova kolumna o Milanoviću objavljena je u austrijskom lijevo-liberalnom dnevniku Der Standard.

"Hrvatska je pod razboritim vodstvom konzervativnog premijera i bivšeg vrhunskog diplomata Andreja Plenkovića, koji je na toj funkciji od 2016., dosad bila među konstruktivnijim članicama Europske unije, stoga iznenađuje činjenica da u njoj nema jednoglasne potpore Ukrajini u njezinu otporu ruskoj agresiji", piše Lendvai u kolumni.

Novinar kaže da je Milanović zalutali političar, bivši premijer iz redova socijaldemokrata koji je početkom 2020. izabran za šefa države. Lendvai je usporedio Hrvatsku s Mađarskom i Turskom koje imaju jake autoritarne vođe.

"Milanović kao zvijezda ruskih medija"

"U potpunoj suprotnosti s nedvosmisleno pozitivnom izjavom vlade, on želi blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO sve dok se izborni zakon u Bosni i Hercegovini ne promijeni. Cilj je izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da ojača poziciju bosanskih Hrvata na saveznim izborima. Hrvati čine 15.4 posto stanovništva, Bošnjaci 50.1 posto, a Srbi 30.8 posto. Ovo nije čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku, rekao je Milanović, čiji je apsurdni zahtjev kao ucjenu i rušenje međunarodnog ugleda Hrvatske ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman javno odbacio.

Posljednji potez 56-godišnjeg šefa države, naravno, samo je posljednji od njegovih antiameričkih, proruskih i nacionalističkih neuspjeha. Zbirku Milanovićevih uznemirujućih izjava o Ukrajini nedavno je predstavila dopisnica s Balkana Adelheid Wölfl. Milanović je postao prava zvijezda ruskih medija lojalnih Kremlju, piše Der Standard i poziva se na Jutarnji list.

"Hrvatska nema sreće sa šefovima države"

Austrijski novinar piše da je izabrati Milanovića umjesto Kolinde Grabar-Kitarović bila pogrešna računica. Piše da Milanović potječe iz komunističke obitelji i ispada neobuzdani nacionalistički populist. Lendvai navodi da neki promatrači javno spekuliraju o Milanovićevoj ovisnosti o drogama i psihičkim problemima.

U kolumni novinar spominje i Franju Tuđmana pa kaže da je on nacionalistički i korumpirani prvi predsjednik Hrvatske te da je bio partizanski general. "Otrov nacionalizma je još uvijek prejak. Hrvatska nema sreće sa svojim šefovima države", piše Lendvai u kolumni za Der Standard.

 

Pročitajte više