Austrijski predsjednik će se kandidirati za drugi šestogodišnji mandat

Foto: EPA

AUSTRIJSKI predsjednik Alexander Van der Bellen (78), bivši čelnik Zelenih, danas je objavio da se ove godine kani ponovo kandidirati za drugi šestogodišnji mandat, što će vjerojatno ograničiti broj kandidata.

Van der Bellen je popularan političar i u turbulentnim je vremenima slovio kao čvrsta ruka, čak i za vrijeme skandalima obilježenog raspada vladajuće koalicije između konzervativne Narodne stranke (OVP) i krajnje desne Slobodarske stranke 2019. godine.

Članovi dviju najvećih stranaka u parlamentu, OVP-a i Socijaldemokratske stranke, rekli su da vjerojatno neće istaknuti svoje kandidate ako se kandidira Van der Bellen.

Ima ceremonijalnu ulogu

Austrijski predsjednici imaju uglavnom ceremonijalnu ulogu, no drže pod nadzorom krizna razdoblja i razdoblja tranzicije te imaju ovlast razriješiti vladu.

"Zovem se Alexander Van der Bellen. Natječem se za predsjednički mandat i tražim vašu potporu i vaš glas", poručio je u videozapisu objavljenom u nedjelju na internetu.

U svibnju 2016., kad je europska migracijska kriza bila dominantno političko pitanje, Van der Bellen je pobijedio s malom razlikom, 50.3 posto prema 49.7 posto u drugome krugu protiv kandidata Slobodarske stranke Norberta Hofera.  

Pročitajte više