Azijske burze pale zbog prosvjeda u Kini

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica oštro pale, dok je dolar ojačao jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prosvjeda u Kini protiv oštrih restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu gotovo 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,4 posto. Burze su pod pritiskom zbog prosvjeda protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida, koji su izbili u nedjelju ujutro u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Prosvjed potaknut požarom u kojemu je poginulo 10 ljudi

Novi val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je u četvrtak izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u lockdownu.

"Tržište ne voli nesigurnost, a jasno je da su prosvjedi u Kini zabrinuli ulagače, pa stoga nisu skloni rizičnijim investicijama. Neki se plaše i novih prosvjeda, s obzirom na oštre restriktivne mjere, što bi moglo dovesti do slabljenja gospodarstva", kaže Robert Subbaraman, glavni ekonomist u tvrtki Nomura.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga ulagače nije ohrabrila ni odluka kineske središnje banke o smanjenju stope izdvajanja obvezne rezerve banaka za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte oštro pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer dolar slovi za sigurno utočište za kapital u nesigurna vremena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,35 bodova, dok je u petak navečer iznosio 106,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,5 posto, na 138,45 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,0355 dolara. Cijene su nafte, pak, znatno pale jer se trgovci plaše da će prosvjedi protiv covid mjera u Kini izazvati slabljenje potražnje za gorivima u najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 2,6 posto, na 81,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 74.15 dolara.

Pročitajte više