Azijske burze porasle drugi dan zaredom

Ilustracija: EPA

NA azijskim su burzama cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih koronamjera u Kini, no trguje se oprezno zbog daljnjeg slabljenja drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0.2 i 1.2 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će kineske vlasti uskoro olabaviti restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje koronavirusa, nakon što su jučer poručile da će ubrzati cijepljenje starijih, što bi trebalo ubrzati put prema potpunom otvaranju zemlje nakon tri godine restrikcija.

No ulagači su oprezni jer i dalje zabrinjavaju prosvjedi u Kini zbog strogih restriktivnih mjera, a kako broj zaraženih i dalje raste, očekuje se dodatno usporavanje ionako usporenog rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Trguje se oprezno u Aziji

Jutros je objavljeno da su lockdown u Kini i slabljenje potražnje u svijetu izazvali pad proizvodnih aktivnosti u studenom.

"Vijesti u vezi covida i prosvjeda protiv restriktivnih mjera drže ulagače na oprezu. Premda se razmatra popuštanje nekih covid-restrikcija, to možda neće biti dovoljno da se spriječi daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti", kazao je Anderson Alves, analitičar u tvrtki ActivTrades.

Tako se na azijskim burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 0.01 posto, dok je S&P 500 pao 0.16, a Nasdaq indeks 0.59 posto.

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi nisu bili skloni riziku jer će u srijedu predsjednik Feda Jerome Powell na Brookings institutu govoriti o situaciji u gospodarstvu, što bi ulagačima moglo dati nove smjernice po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

"Nitko ne želi kupovati uoči sutrašnjeg Powellovog govora. Svi su nervozni i pitaju se što će reći", rekao je Ron Saba, portfelj menadžer u tvrtki Horizon Investments. Kako inflacijski pritisci u SAD-u blago popuštaju posljednjih mjeseci ulagači se nadaju da će Fed u prosincu povećati kamate za "samo" 0.50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0.75 bodova.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106.72 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 106.29 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 138.65 na 138.60 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1.0345 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0375 dolara. Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0.8 posto, na 83.65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.9 posto, na 78.85 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više