Azijske burze stagniraju, kineski BDP snažno skočio

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM tržištima burzovni indeksi stagniraju nakon što je objavljen podatak o rekordnom, ali slabijem nego što se očekivalo, rastu kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0.1 i 0.5 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, oko 0.1 posto.

U fokusu ulagača jutros je podatak da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 18.3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gospodarstvo bilo pod pritiskom izbijanja koronakrize.

Premda impresivan, taj je podatak slabiji nego što se očekivalo, s obzirom na to da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će BDP porasti 19 posto.

Jutros je objavljeno i kako je promet u trgovini na malo u ožujku porastao 34 posto, više nego što se očekivalo, dok je rast industrijske proizvodnje od 14 posto slabiji nego što se očekivalo.

Slabije investicije u nekretnine

Analitičari kažu kako ti podaci neće ništa promijeniti u procjenama o snažnom oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva, ali i u vezi očekivanja da uskoro slijedi zaoštravanje politika kako bi se spriječio pretjerani rast cijena nekretnina.

"Investicije u nekretnine bile su nešto slabije, no to nije iznenađenje, s obzirom na to da vlasti zaoštravaju uvjete kreditiranja u tom sektoru, dok se domaća potrošnja nastavlja normalizirati. Sve u svemu, ovi podaci ne bi trebali znatnije utjecati na tržišta", kaže Ei Kaku, strateg u Nomuri.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Optimizam na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se, među ostalim, podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku skočio 9.8 posto, nakon što su Amerikanci dobili od države dodatne gotovinske čekove za pomoć u koronakrizi.

Na oporavak gospodarstva ukazuje i podatak o većem nego što se očekivalo padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, i to na najnižu razinu u godinu dana.

"Jučer objavljeni podaci potvrdili su da je američko gospodarstvo čvrsto na putu oporavka", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Podršku tržištu pružio je i pad prinosa na 10-godišnje državne obveznice ispod razine od 1.6 posto, prvi put od 25. ožujka.

Skok tih prinosa krajem ožujka iznad 1.75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, izazvao je tada strahovanja da će američka središnja banka zbog jačanja inflacije morati zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

No, čelnici Feda posljednjih tjedana neprestano ponavljaju da će rast inflacije ove godine biti privremen i da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržao oporavak gospodarstva, što je umirilo ulagače.

Dolar blago ojačao, cijene nafte stagniraju

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla s najniže razine u četiri tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91.76 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91.60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108.95 na 108.90 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1.1955 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1985 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne, nakon snažnog rasta od početka tjedna. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 66.90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.10 posto, na 63.40 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više