Azilant u Njemačkoj napao djevojčice, jedna umrla: "Turska zajednica je uznemirena"

Ilustracija: EPA

NEMA naznaka da iza jučerašnjeg napada na dvije djevojčice u južnonjemačkom gradiću Illerkirchbergu, prilikom čega je jedna od žrtava preminula, stoji politički ili vjerski motiv, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl.

"Ovaj događaj ni u kojem slučaju ne smije biti povod za širenje mržnje. Ovaj zločin mora biti u potpunosti rasvijetljen, a počinitelj izveden pred lice pravde i kažnjen", rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas Strobl prilikom posjeta mjestu zločina u Illerkirchbergu, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttenberg.

On je rekao kako se trenutno vodi istraga oko mogućeg motiva napada. "Mi trenutno nemamo nikakvih naznaka za to da bi motiv napada mogao biti političke ili vjerske prirode", rekao je Strobl.

Azilant napao djevojčice

U ponedjeljak je jedan podnositelj zahtjeva za azil iz Eritreje iz nepoznatog razloga nožem napao dvije djevojčice od 13 i 14 godina, koje su bile na putu u školu. Od posljedica napada starija djevojčica je kasnije preminula u bolnici, a mlađa se još uvijek nalazi u teškom stanju.

Napad je uznemirio tursku zajednicu kojoj djevojčice pripadaju. Policija kaže kako 27-godišnji napadač, koji živi u obližnjem smještaju za izbjeglice, do sada nije upadao u oči zbog sukoba sa zakonom.

On se trenutno nalazi u bolnici zbog ozljeda nožem koje si je najvjerojatnije sam nanio. Tijekom dana bi trebao biti izveden pred istražnog suca, koji bi trebao odrediti pritvor ili smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

Mjesto zločina je, s obzirom na to da su žrtve turskog porijekla, posjetio i veleposlanik Republike Turske u Njemačkoj Ahmet Basar Sen. "Ovaj napad je šok za sve nas. Turska zajednica je krajnje uznemirena i mi svi tražimo odgovore", rekao je Sen.

Posljednjih nekoliko godina su se već dogodili napadi podnositelja zahtjeva za azil, za koje se ispostavilo da boluju od psihičkih poremećaja. Prošle godine je u pješačkoj zoni u Wuerzburgu jedan podnositelj zahtjeva za azil iz Somalije nožem usmrtio tri osobe.

Pročitajte više