Bačić: Neprihvatljiv je napad navijača na policiju, potrebni su prevencija i razgovor

Foto: Luka Šangulin/INDEX

POTPREDSJEDNIK HDZ-a Branko Bačić danas je neprihvatljivim ocijenio dosada nezabilježeni napad nogometnih navijača na pripadnike policije te istaknuo, referirajući se na nemile subotnje događaje, važnost prevencije, edukacije i razgovora svih sudionika u nogometu.

U HDZ-u je popodne održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stranačke kolege upoznao s događanjima na autocesti nakon utakmice Dinama i Hajduka u Maksimiru, a Bačić je u izjavi nakon sastanka naglasio da je riječ o neprihvatljivom napadu.

 

"Važno je napomenuti da je takav napad neprihvatljiv i dosad nezabilježen te da se tu ne može očekivati da policija rješava sve socijalne probleme u Hrvatskoj. Policija u pravilu dolazi post festum", rekao je.

"Potrebno je prevenirati takve nemile događaje"

Potrebno je prevenirati, educirati, uspostaviti razgovor između svih sudionika u tom sportu, rekao je Bačić te naveo klubove, HNS, policiju, udruge navijača.

U subotu je više stotina navijača Hajduka na odmorištu Desinec prema Splitu blokiralo autocestu i krenulo u agresivni napad na 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača.

Potrebno je prevenirati takve nemile događaje jer kad se oni dogode, rekao je, onda je jasno da represivni aparat mora reagirati.

"Neprihvatljivo je relativizirati ovaj problem"

Neprihvatljivima je stoga nazvao sve ocjene koje, kako je rekao, relativiziraju i imaju neozbiljan, nesustavan pristup "i koje ne pridonose rješavanju ovog problema".

Među ostalim, na sastanku se razgovaralo i o organizaciji Općeg sabora HDZ-a, 11. lipnja, koji će biti izborni budući da će se birati 10 članova Predsjedništva stranke te 40 članova Nacionalnog odbora.

U međuvremenu će Središnji odbor stranke, izvijestio je Bačić, usvojiti i "deklaraciju o HDZ-u i Hrvatskoj u 4. desetljeću samostalnosti", a Predsjedništvo stranke definirat će izmjene stranačkog statuta.

Pročitajte više