Bačić: Razriješeni članovi Uprave Ine neće imati pravo na otpremnine

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NAKON sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će sutra biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave Ine, koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.

Naglasio je da razriješeni članovi Uprave Ine, prema vladinom prijedlogu, neće imati pravo na otpremnine dodavši kako će nove članove Uprave imenovati Nadzorni odbor tvrtke.

"Potrebno je provesti raspravu o promjeni modela upravljanja Inom kako se ne bi događale situacije da se na nižim razinama odlučuje o poslovima koje imaju velike financijske implikacije na poslovanje Ine a da se o tom ne raspravlja na vrhu same upravljačke strukture tvrtke. Jasno smo komunicirali da će se na razini vlade, Ministarstva gospodarstva i MOL-a trebati otvoriti rasprava o načinu upravljanja", poručio je Bačić.

Kaznena odgovornost

Stoga je, dodaje, imenovanje novih članova Uprave jedan dio koji treba obaviti, a drugi je da se ne bi ponavljala (ne)djela i kako bi se moglo bolje pratiti samo poslovanje Ine. O eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučit će pravosudna tijela. Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u Ini izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.

"Sada se pokazalo da su te naše primjedbe apsolutno opravdane i da je došlo vrijeme da se izmijeni način upravljanja Inom, da se uspostavi onaj koji će biti primjeren takvom trgovačkom društvu gdje neovisno o udjelu vlasništva mora imati uzde upravljanja potpuno u svojim rukama, ne da se to premošćuje nižim razinama koje postavlja većinski ili bar malo većinski vlasnik. To je jedino opravdano", istaknuo je Bačić.

Usklađivanje Zakona o trgovačkim društvima

Naglasio je i kako upravljanje treba uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Upitan na temelju čega će razriješenim članovima Uprave biti uskraćene otpremnine, Bačić je odgovorio da Nadzorni odbor ima zakonsku mogućnost za to, no da ne bi ulazio u moguće pravosudne implikacije takve odluke.

Također je izvijestio da su članovi vladajuće koalicije dali snažnu potporu vladi i mjerama stabilizacije cijena energenata i obuzdavanja inflacije. Bilo je, naveo je, i riječi o prijedlogu izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kao i o radu Hrvatskog sabora.

Bačić je također rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio o tijeku obnove nakon potresa, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović o nastojanjima da se na razini Europske unije utvrdi maksimalna cijena plina.

Pročitajte više

 

Pročitajte više