Liječnica Ban Toskić: Radi se u jako teškim okolnostima, već smo se navikli

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

NATAŠA Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, prokomentirala je slučaj napadnute psihijatrice u Virovitici i istaknula kako je to tema koja do sada nije bila dovoljno prisutna u medijima te da su liječnici svakodnevno izloženi nasilju, ponajprije verbalnom. U razgovoru za HRT rekla je da je važno osuditi svaku vrstu nasilja, pogotovo u slučaju napadnute liječnice gdje je nasilje ekstremno i neprihvatljivo.

Ban Toskić: Radi se u jako teškim okolnostima

"Moji kolege gotovo da su se naviknuli raditi u tako teškim okolnostima i mnogi od njih pokušavaju umanjiti štetu koju im pacijent nasiljem nanosi. Skloni su tomu da prijeđu preko svega jer moraju nastaviti raditi smireno i koncentrirano sa svima onima drugima koji čekaju svoj red, ali bilo koja vrsta nasilja, pa tako i verbalno, ostavlja dubok trag na koncentraciju, sigurnost liječnika i na tome kako će on nastaviti dalje raditi", rekla je Ban Toskić.

Golem je nedostatak liječnika obiteljske medicine, a oni koji rade, pretrpani su administrativnim poslom. Prije dva dana Ban Toskić je u ime Koordinacije poslala apel HZZO-u i Ministarstvu da se osnuje helpdesk za pomoć liječnicima.

Naglasila je kako u obiteljskoj medicini, osim što nedostaje liječnika, većinom su to žene starije od 55 godina, a usto brojne su ordinacije u Hrvatskoj izolirane. Istaknula je kako ni pacijenti nemaju realna očekivanja i nisu svjesni da nemaju uvijek pravo na sve i odmah.

Ministar Beroš je obećao poslati administratore, kaže Ban Toskić

"Ministar je odavno obećao poslati administratore i administrativno nas rasteretiti, to se do sada nije dogodilo. Zato nam je palo na pamet, ako ništa drugo, da se barem osnuje helpdesk HZZO-a na kojem bi bili odmah dostupni i pacijentima i liječnicima kontrolori HZZO-a koji su vještaci, najbolje upućeni u prava pacijenta i koji bi istog trenutka dali stručno tumačenje ima li pacijent neko pravo koje zahtijeva iz osiguranja ili ne", kazala je Ban Toskić.

Posljednjih dana aktualna je tema nestašice pojedinih lijekova.

"Mi već dulje osjećamo nedostatak nama najvažnijeg antibiotika, a to je penicilin. Svjedoci smo svakodnevno takozvane defekture ili nedostatka nekog lijeka. Tu se nalaze i neki antidepresivi, lijekovi protiv osteoporoze, lijekovi za srčane bolesti... Do sada smo se snalazili s paralelnim lijekovima, nadam se da defekture neće dugo trajati i apeliram da se problem penicilina i cjepiva protiv tetanusa hitno riješi", zaključila je Ban Toskić.

Pročitajte više