Bandić dobio grob uz arkade. Skupština sad mijenja propis o Mirogoju

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) groblja Donji Dragonožec te prijedlog Kluba SDP-a o dopuni Odluke o grobljima radi zaštite Mirogoja.   

Prihvaćanjem odluke o izradi UPU-a groblja Donji Dragonožec, građani Zagreba dobit će novo groblje.

U odluci se navodi kako su na području Brezovice sada samo dva groblja manjih kapaciteta: groblje Brezovica i groblje Kupinečki Kraljevec. Naselje Donji Dragonožec nalazi se uz zapadnu granicu Grada Zagreba prema Zagrebačkoj županiji te se stanovnici tog naselja ukapaju većinom u mjesnom groblju Dubranec kojim upravlja komunalno poduzeće Grada Velike Gorice (području Zagrebačke županije). 

Navedeno je i kako površinom planska zona tog novog groblja premašuje potrebe naselja Donji Dragonožec i pretpostavljenog užeg gravitacijskog područja. Uzimajući u obzir da se sukladno Pravilniku o grobljima, izgradnja novog groblja utvrđuje za razdoblje od najmanje 100 godina i da su postojeća mjesna groblja južnog Zagreba većinom popunjena, poput groblja u naselju Odra, istaknuto je kako je potrebno razmotriti mogućnost da novom groblju gravitira i stanovništvo čitavog gradskog prostora južno od rijeke Save.

Mijenja se propis o Mirogoju

U Klubu gradskih zastupnika SDP-a istaknuli su kako je cilj dopune Odluke o grobljima sprječavanje daljnjeg narušavanja kompleksa groblja Mirogoj, koje kao posebna arhitektonska cjelina predstavlja nepokretno pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, a unutar Mirogoja posebno u cilju zaštite kompleksa arkada s crkvom Krista Kralja i mrtvačnice, kao zaštićenih kulturnih dobara od posebnog interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

"Budući da očuvanje statusa zaštićenog kulturnog dobra od posebnog interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku ovisi o pridržavanju najviših standarda prilikom izvođenja bilo kakvih radova na području kompleksa groblja Mirogoj te zadržavanju unutar postojećih gabarita i standarda prilikom organizacije grobnih polja i uređenja grobnih mjesta, ukazuje se potreba da se ubuduće onemoguće radovi koji bi mogli narušiti integritet groblja Mirogoj", istaknuli su SDP-ovci.

Istovremeno, posebno uzimajući oštećenja u nedavnom potresu, ističu kako je potrebno omogućiti izvođenje građevinskih i restauratorskih radova kojima bi se sanirala nastala oštećenja i omogućilo kontinuirano održavanje grobnih mjesta, grobova i grobnica sukladno standardima temeljem kojim je groblje Mirogoj i steklo status nepokretnog pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra. Također je, istaknuto je, potrebno omogućiti izvođenje hortikulturnih radova.

Gradski zastupnici su na sjednici, između ostalog, prihvatili i program zaštite zraka Grada Zagreba za razdoblje od 2022. do 2026., koji je predložio gradonačelnik Tomašević. 

Pročitajte više