Banožić: 14 helikoptera koje smo donirali uskoro stiže u Ukrajini

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić danas je u Odesi rekao kako očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini uskoro stići u tu zemlju, a njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov rekao je da se razmatra obuka ukrajinskih instruktora za razminiranje u Hrvatskoj. 

Banožić je danas stigao u jednodnevni posjet Ukrajini, gdje se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. 

Na konferenciji za medije u odgovoru na pitanje ukrajinskog novinara rekao je da očekuje da će transfer helikoptera biti dovršen uskoro. 

Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T. 

Reznikov: Hrvatska je veliki prijatelj Ukrajine 

Reznikov je na konferenciji Hrvatsku nazvao velikim prijateljem Ukrajine pa zahvalio Banožiću na osobnom angažmanu u pomoći Ukrajini. 

"Vaši ljudi znaju tragediju Vukovara, znaju što je sjećanje na poginule, što je mučenje civila. Znate osnažiti svoju obranu kad imate neprijateljskog susjeda", rekao je ukrajinski ministar.

Prvu pomoć Ukrajina je od Hrvatske dobila 28. veljače, četiri dana nakon početka invazije, rekao je Reznikov.

"Bratska nacija" Hrvatska pomogla je u otporu agresiji Rusije, ali i protjerivanju njezinih snaga iz područja poput Harkiva, Sumija i Kijeva, rekao je Reznikov.  

Hrvatska ima odlično iskustvo u razminiranju, rekao je nadalje Reznikov, i stoga se razmatra obuka ukrajinskih instruktora u Hrvatskoj. 

Banožić: Hrvatski narod zna kroz što Ukrajina prolazi

Banožić je naglasio da hrvatski narod zbog iskustva Domovinskog rata zna kroz što Ukrajina prolazi, da stoji uz nju, da će se ta podrška nastaviti "koliko god treba" te da je uvjeren u ukrajinsku pobjedu. 

Istaknuo je da su Reznikov i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokazali da "hrabro vodstvo" Ukrajini donosi uspjeh u borbi. 

Banožić je Reznikovu poklonio repliku Vukovarskog vodotornja te tijelo neaktivirane granate kalibra 120 milimetara koja je tijekom Domovinskog rata ispaljena na njegove rodne Vinkovce. Ukrajinski ministar je Banožiću pak darovao geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju, priopćilo je ministarstvo. 

Banožić je Reznikovu poklonio i navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia, a od ukrajinskog ministra dobio je dres nogometnog kluba Čornomorec iz Odese. 

Hrvatski ministar je u sklopu posjeta položio cvijeće i zapalio svijeće na spomen-obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu te je posjetio školu za ronioce, gdje je položio vijenac i zapalio svijeće i kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice, potom posjetivši i njezin brod. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više