Banožić na vojnoj vježbi u Mađarskoj: Još od rata dobro znamo tko su nam saveznici

Foto: MORH

MINISTAR obrane Mario Banožić se nakon provedene vojne vježbe „Brave Warrior 22“ susreo s pripadnicima Hrvatske vojske te im čestitao na profesionalizmu i visokoj razini spremnosti, objavilo je ministarstvo.  

Banožić, mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i načelnik Glavnog stožera Mađarskih obrambenih snaga general pukovnik Romulusz Ruszin-Szendi nazočili su u četvrtak vojnoj vježbi „Brave Warrior 22“ koja se održala na vojnom poligonu Várpalota u Mađarskoj.

Riječ je o glavnom obučnom događaju i evaluacijskoj vježbi eVA borbene skupine u kojoj u Mađarskoj sudjeluje 60 pripadnika Hrvatske vojske. Uz pripadnike Oružanih snaga RH, na vježbi su sudjelovali i pripadnici mađarske, talijanske, američke, slovačke i turske vojske.

"Sigurnosna situacija se značajno promijenila"

Cilj provedbe vježbe je uvježbavanje planiranja i provedbi obrambenih operacija taktičke razine uključujući operacije zadržavanja u sukobu visokog intenziteta te integracija multinacionalnih postrojbi u jednu cjelinu s ciljem zajedničkog djelovanja multinacionalnih snaga unutar borbene skupine.

Ministar obrane čestitao je svim sudionicima vježbe na uspješnoj provedbi istaknuvši kako se sigurnosna situacija značajno promijenila te da je ova vježba prilika za uvjeriti se kako je svaka od država sudionica pokazala visoku interoperabilnost i zajedničku spremnost.

„U svakom trenutku moramo biti spremni i sposobni za odvraćanje i obranu protiv aktualnih sigurnosnih izazova. Sve NATO članice, uključujući i Republiku Hrvatsku, duboko su posvećene nastavku diplomatskih napora u nastojanjima mirnog i nenasilnog razrješenja trenutne situacije“, rekao je Banožić.

"Vojska će dodatno razviti svoje sposobnosti"

Naglasio je kako se upravo kroz višenacionalne formacije, kao što je borbena grupa u Mađarskoj, najbolje pokazuje i dokazuje solidarnost, jedinstvo i kohezija unutar Saveza.

„Danas ste nam pokazali kako je ova Borbena grupa sposobna ispuniti svoju misiju, odnosno voditi multinacionalne formacije i operacije. Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovanjem u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a dodatno će razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te izravno doprinijeti jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza na njegovom istočnom krilu“, rekao je Banožić.

Nakon provedene vježbe, ministar se susreo s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane budnosti i s pripadnicima Hrvatske vojske iz Međunarodnog divizijskog zapovjedništva Centar.

„Bilo mi je zadovoljstvo susresti se s vama i želim vam da i dalje uspješno izvršavate sve svoje zadaće, ali i da budete svjesni kako uvijek svojim ponašanjem i radom promičete svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje te opravdavate povjerenje koje hrvatski građani imaju u Hrvatsku vojsku“, rekao je ministar i dodao kako Republika Hrvatska još od Domovinskog rata itekako dobro zna tko su bili njezini saveznici i partneri.

"Nastavljamo pružati podršku Ukrajini"

„U sklopu članstva u NATO-u i Europskoj uniji s našim saveznicima i partnerima kroz održane vojne vježbe i ostale vidove suradnje, imali smo priliku međusobno razmjenjivati znanja i iskustva. Činjenica kako je danas ovdje u Mađarskoj ovaj kontingent, kao i postojanje Međunarodnog divizijskog zapovjedništva Centar, jasno govori u kojem pravcu ćemo dalje nastaviti ići kao NATO članica“, poručuje ministar Banožić te najavljuje daljnja ulaganja u Oružane snage RH.

„Nastavljamo pružati podršku Ukrajini, nastavljamo i s daljnjom modernizacijom i opremanjem HV-a koje će se raditi u suradnji s ostalim zemljama članicama EU i NATO-a“, rekao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nakon provedene vježbe Brave Warrior obratio se pripadnicima HRVCON-a istaknuvši da oni, u ovim izazovnim i neizvjesnim vremenima imaju važnu zadaću te da zajedno s pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja, sudjelujući u eVA BG, potvrđuju i u praksi demonstriraju jedinstvo NATO-a i njegovu spremnost da brani svaku članicu u skladu s odredbama čl. 5 NATO ugovora.

Rekao je da je ponosan zbog njihovog profesionalnog i kvalitetnog izvršavanja svih zadaća čime promoviraju sebe, Hrvatsku vojsku i Domovinu te ih je podsjetio da njihove kolege iz drugih oružanih snaga u njima gledaju ne samo sposobne pojedince, već prije svega pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

„Pazite na sebe i svoje kolege, a ja vam želim da se živi i zdravi vratite u domovinu ponosni na svoju ulogu u toj kolektivnoj zadaći“, poručio im je admiral Hranj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više