Banožić: Ne znam kako si je Milanović protumačio da može biti jedini organizator

Screenshot: N1

MINISTAR obrane Mario Banožić za N1 televiziju govorio je o proslavi Oluje i dolasku generala na prijem kod predsjednika Zorana Milanovića.

"Ovdje smo imali jednu jednostavnu situaciju u ovoj organizaciji. Generalskom zboru je poslana pozivnica, oni su rekli da će je podijeliti svojim članovima. Na samoj sjednici Odbora donesena je odluka da neće za nikoga biti posebno organiziran prijevoz i smještaj i sukladno tome mi smo izvršili svoje", rekao je o činjenici da je u jednom trenutku bilo upitno tko će od pozvanih generala uopće doći.

"Generalski zbor je znao što će se događati"

Dodao je i kako je Generalski zbor, kao i svake godine, bio upoznat s time što će se događati 4. i 5. kolovoza te da su u Knin uvijek dobrodošli.

"Ja sam rekao temeljem čega se događa ovakav događaj i temeljem čega je formirano povjerenstvo i ne znam na temelju čega je predsjednik sebi protumačio da on može biti jedini organizator. Ovo je velik događaj, vojska je većinu preuzela na sebe, imate jake protokole koji dolaze iz ureda predsjednika i vlade, naravno da svi moraju biti uključeni u ovu organizaciju", kaže.

"Mislim da smo pitanje zajedničkih vijenaca već riješili"

Rekao je i kako je, sukladno epidemiološkim mjerama, poslano do 1000 pozivnica, ali da je uvijek bilo ljudi koji dolaze u vlastitom aranžmanu. Pozvao ih je da se pridržavaju mjera kako bismo održali niske brojke zaraženih i ostvarili dobru sezonu. Govorio je i o polaganju vijenaca.

"Mislim da smo pitanje zajedničkih vijenaca već riješili. Polaže i predsjednik, i vlada, i sabor, i roditelji poginulih branitelja, i udruge na svoj jedan dostojanstven način", veli.

"Cijene nas po srčanosti i želji da budemo najbolji"

Rekao je i kako je hrvatska vojska iznimno cijenjena:

"Sustav hrvatske vojske najbolje govori o tome koliko nas cijene naši saveznici i partneri. Cijene nas po srčanosti i želji da budemo najbolji. Cijene nas kroz potporu koja se vidi kroz razne donacije i sudjelovanje u raznim akcijama. Naši vojnici su moderno opremljeni i bit će i dalje. Moderniziramo vojsku i to ćemo činiti i dalje. Dotakli ste se Rafala, što je možda najznačajnija i najveća investicija od Domovinskog rata koju smo imali.

Ja očekujem da ćemo 2023. poslati do 15 naših pilota na obuku i do 80 naših tehničara i inženjera, a prve Rafale očekujemo u 2024. godini, a ostala 4 u 2025. godini. Očekujem da ćemo prve Rafale 2024. imati na Oluji", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više