Banožić: Nema govora o povlačenju hrvatskih vojnika s Kosova

Foto: EPA

HRVATSKI kontingent na Kosovu je na sigurnom, neće doći do njegovog povlačenja te se situacija stabilizira, rekao je u utorak ministar obrane Mario Banožić, dan nakon sukoba između srpskih prosvjednika i snaga KFOR-a. Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan, na sjeveru Kosova. 

"Situacija se stabilizira"

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali. Banožić je u utorak rekao kako su pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), sudionici u misiji KFOR-a, na sigurnom, te da su dali svoj doprinos kao sanitetski tim. 

Ministar obrane je u izjavi u Zagrebu rekao da se "situacija stabilizira", da "nema govora o povlačenju" kontingenta te da Hrvatska kao "odgovorna članica NATO-a" ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način. "Sve je sigurno, naša vojska je spremna po pitanju zadaća koje su pred njima", zaključio je ministar. HRVCON broji ukupno 151 pripadnika. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više