Banožić: Objavit ću nalaz inspekcije kad Milanović objavi gdje je letio helikopterom

Foto: FaH

MINISTAR obrane Mario Banožić uoči sjednice vlade dao je izjavu o svom sukobu s Milanovićem.

Podsjetimo, Banožić je admirala Roberta Hranja optužio za protuzakonito postupanje, a Milanović pak tvrdi da je inspekcija utvrdila da nije bilo protuzakonitog djelovanja.

Izjavu ministra Marija Banožića uoči sjednice mogli ste pratiti uživo na Indexu.

Na pitanje hoće li skinuti oznaku tajnosti, rekao je: "Inspektor je stavio oznaku tajnosti. Pravom reciprociteta zbog svega predlažem da predsjednik RH skine klasificiranost s podataka putovanja zbog kojih je nastao problem. Kad to učini, učinit ću ja za ovo da javnost dobije kompletnu sliku. Onda će se vidjeti da nije sve kao u pismu."

O tome zašto je zatražena inspekcija, rekao je: "Zaobilazilo me se kod donošenja zapovijedi. Pismo nije točno, a ne mogu reći što je pokazao nalaz."

"Ako zapovjedite da brod Učka ide u Albaniju, a put nije službeni, a potrošena su sredstva Ministarstva... Ne izlazim s time zbog klasificiranosti."

"Od svibnja nemam komunikaciju s Milanovićevim uredom"

Na pitanje je li Hranj prekršio zakon, odgovorio je: "Ako na to odgovorim, ući ću u tajnost dokumenta."

Na pitanje koji dio Milanovićevog pisma nije točan: "Nisam čitao pismo, a iz onoga u medijima je pisalo da je utvrđeno da načelnik nije kršio zakon."

"Službenih dopisa iz Ureda predsjednika bilo je do 20", otkrio je.

"Od svibnja nemam komunikaciju s Uredom predsjednika i sve što se tražilo, treba staviti u kontekst da se vidi da Ured ne želi suradnju s Ministarstvom", kazao je Banožić.

"Ostajem u vladi"

“Ostajem u vladi, imam potpuno povjerenje premijera. Iz Ureda predsjednika napravljen je blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora kad je rečeno da je dobila mjesto u HEPu-, to je bila poruka. To i ja prolazim, pogledajte medijski pritisak od rujna jer sam imao svoje mišljenje”, rekao je.

“Političko razmimoilaženje je po strani. Obrana ne smije biti dnevnopolitička tema”, smatra Banožić.

Na pitanje kad su se zadnji put usuglasili oko kadrovskih rješenja, kazao je: “Zamjenik načelnika Glavnog stožera još uvijek je glavni načelnik. Protiv generala Pađena se vodi istraga.”

“Kad me premijer pozvao u Vladu, učinio je to u neposrednom razgovoru gdje je pokazao da ima potpuno povjerenje, kao i sad. Problem postoji samo za g. Milanovića koji mora shvatiti da vojska nije njegova igračka. Nemam strah dok god radim pošteno.”

Pročitajte više

 

Pročitajte više