Banožić odbija saboru pokazati ugovor o kupnji Rafalea

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović kazao je kako već mjesec dana čeka na odgovor vlade od koje je tražio da mu dostave ugovor o kupnji francuskih borbenih aviona Rafalea.

Danas su to Jutarnjem listu potvrdili i iz njegovog Ureda odakle su naveli kako je Milanović zahtjev vladi poslao još 22. prosinca, no da odgovora i dalje nema.

Milanović: Ja nisam jedini koji ne može do tog ugovora

Milanović je ustvrdio kako on nije jedini koji ne može do ugovora teškog više od milijardu eura. Prema njegovim riječima, ugovor na uvid tražili su i članovi saborskog Odbora za obranu, no također su dobili odbijenicu koju je ministar obrane Mario Banožić opravdao riječima da su oni treća strana i da kao takvi uvid u ugovor ne mogu dobiti bez dozvole Francuza. Razlog je to koji se navodi i u prepisci između predsjednika Odbora Franka Vidovića i Ministarstva.

Uvid u ugovor Odbor je zatražio 15. prosinca, a odgovor od Ministarstva dobili su 28. prosinca. Upravo tada navedeno je kako Odbor kao treća strana ne može dobiti ugovor na uvid bez pismenog odobrenja druge strane, odnosno francuskog Ministarstva obrane.

"Nakon što pribavimo potrebne prethodne suglasnosti možete izvršiti uvid u predmetni Tehnički dogovor i navedene ugovore u prostorijama Ministarstva obrane", stoji u Banožićevom odgovoru. Odgovor Ministarstva Vidović smatra nečuvenim i ističe kako sabor nikako ne može biti treća strana.

Vidović: Kakva je sabor treća strana MORH-u i vladi?

"Ovdje se radi o minorizaciji sabora, jer pobogu, kakva je sabor treća strana MORH-u i vladi? Tko im je druga, a tko prva? Ima li nešto što mi ne znamo? Tim više jer sam osobno u više navrata javno podržao kupnju zrakoplova, jer sam u funkciji predsjednika Odbora izišao s ministrom pred javnost, kad su se pojavile sumnje u postupak i podržao ono što je prezentirao na Odboru u vezi s kupnjom višenamjenskog borbenog zrakoplova", rekao je Vidović i dodao:

"Odbor za obranu jest, između ostalog, tijelo građanske, civilne kontrole nad MORH-om i ovakvo obrazloženje ministra je nečuveno. Da pita drugu državu o tome kako će predati ugovor vlastitim državnim dužnosnicima u skladu sa zakonima države u čijoj je vladi ministar.

Evo što kažu iz Banožićevog ministarstva

A kako je sabor MORH-u treća strana? To su pojasnili u samom ministarstvu.

"Treća strana je bilo koja pravna ili fizička osoba koja nije stranka odnosno potpisnica ugovora. Potpisnik Ugovora s hrvatske strane je Ministarstvo obrane. Proces ishodovanja dozvole francuske strane je u tijeku", poručili su iz MORH-a.

Pročitajte više