Banožić: Pad MiG-a je pokazao da je vojska spremna na izazovne zadaće

Foto: Hina

MINISTAR obrane Mario Banožić izjavio je navečer da su na svu sreću obojica pilota pronađena živa te da je incident pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme.

 

"Nažalost, imali smo danas incident prilikom redovne obuke, prije svega želim izraziti žaljenje članovima obitelji koji su danas pretrpjeli strah i stres, na svu sreću, piloti su pronađeni živi, oni su na pregledu s liječnicima i nadam se da će biti sve u redu", rekao je Banožić na konferenciji za novinare.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske, policije, vojne policije, HGSS-a, vatrogasaca, lovaca i svih koji su se u prvim trenucima uključili u potragu za drugim pilotom i tako pridonijeli da ga pronađu prije mraka.

"Jedan pilot ima određene tjelesne ozljede i uskoro se očekuje izvješće o njegovom zdravstvenom stanju. Ovo je još jedan od trenutaka koji potvrđuje da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko vojno zrakoplovstvo, prije svega u avione četvrte plus generacije, ljude i tehničare", poručio je ministar.

Incident, po njegovim riječima, pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme. Istraga će, dodao je, biti nastavljena sutra i nada se da će utvrditi što se dogodilo u tehničkom smislu. 

"Ovo je još jedan od trenutaka koji nam potvrđuju da i dalje trebamo ulagati u ratno zrakoplovstvo, prije svega govorim o ulaganju u avione četvrte plus generacije, te ulaganje u ljude, pilote, tehničare... Jer vidimo da incident poput ovoga najbolje pokazuje spremnost hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme", rekao je ministar.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da je tijekom redovne vježbovne aktivnosti pao avion i da su sve procedure odrađene propisno, poštovale su se mjere sigurnosti. To, kaže, još jednom pokazuje koliko je odluka o nabavi aviona bila opravdana. Zahvalio je službama što su brzo pronašle pilota.

Pročitajte više