Banožić: Siguran sam da oporbeni zastupnici više nemaju dileme oko obuke Ukrajinaca

Foto: HTV/HRT

MINISTAR obrane Mario Banožić je gostujući u Dnevniku HRT-a poručio da je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u skladu s Ustavom i Zakonom o obrani. Dodao je kako je danas to iskomunicirao oporbenim zastupnicima te je uvjeren da oni više neće imati nikakve dileme oko toga trebaju li podržati prijedlog. 

Rekao je da su zastupnici dobili na uvid kopije brojnih prijašnjih odluka koje su već usvojene u saboru te ističe da se nikada nije postavljalo pitanje zakonitosti tih odluka. Podsjetimo, vladajućima je za potvrdu vladine odluke o vojnoj pomoći Ukrajini potrebna dvotrećinska većina što znači da im treba i dio glasova oporbe. 

Današnja saborska rasprava je bila burna, a o odluci će se glasati 15. prosinca, na posljednji dan zasjedanja sabora uoči zimske stanke. "Što se tiče dvotrećinske većine, mislim da su stavovi jasni. Također, temeljem Ustava članak 7. stavak 7. treba dvotrećinska većina ako ne postoji suglasnost predsjednika Republike", kazao je Banožić.

"On je jasno dao do znanja da uskraćuje tu suglasnost, a na saborskim zastupnicima je da se izjasne jesu li za pomoć Ukrajini ili nisu", rekao je. Uvjeren je da je dio zastupnika već tijekom današnje rasprave shvatio kako su dovedeni u zabludu te da su istinski ciljevi vojne pomoći Ukrajini humanitarni i plemeniti. 

"Ne postoje više dileme je li nešto u odluci loše za RH"

Ministar je potvrdio kako je odluka iskomunicirana s vojskom. "Oni sudjeluju u predlaganju odnosno kreiranju odluke prema vladi, vlada ju je podržala. Kompletna misija je u pravilu usklađena sa Strateškim kompasom, dokumentom koji je započet još dok je Hrvatska predsjedala EU-om. 

Kroz takav dokument članice EU-a su se odlučile na pomoć Ukrajini. Analizirano je što je to potrebno Ukrajini, prema njihovim iskazima i onome što članice EU-a mogu ponuditi", dodao je. Banožić je siguran kako su napravili najbolje što mogu sukladno onome što je predloženo prema odluci.

"Siguran sam danas kad su pojašnjeni ciljevi misije i moduli u kojima će sudjelovati HV da ne postoji više niti jedna dilema da bi nešto u odluci bilo loše za Hrvatsku ili Hrvatsku vojsku", kazao je. Banožić je optužio da se pitanjem zašto misija nije pod okriljem NATO-a u javnosti pokušava nametnuti kriva teza. 

"Kad pogledate 27 zemalja članica, 21 je članica NATO-a. NATO je paralelno radio obučne aktivnosti sa zemljama koje nisu dio EU-a. Na taj način ona je komplementarna. Glavni tajnik NATO-a dao je jasnu podršku EU misiji i na taj način rekao da je komplementarna s ostalim NATO misijama", tvrdi Banožić.

"Ciljevi su humanitarnog karaktera"

"Ovo sve dalje se događa na nacionalnim razinama, svi imaju različitu proceduru kod donošenja odluka. Siguran sam - da nije stavljen upitnik, nedoumica i zbunjivanje pojedinih saborskih zastupnika, da bi odluka bila izglasana kao i sve dosadašnje misije u kojima je HV sudjelovao. Izvrsno je bila ocijenjena i priznata kao EU i NATO članica", naglašava Banožić.

Banožić tvrdi da je odnos s predsjednikom Milanovićem uvijek stavljao po strani kada je riječ o interesu HV-a i hrvatske države. "Vidjeli ste mnogo puta da sam ga pozvao na razgovor i suradnju. U konačnici ne može reći da ne zna što se događa u MORH-u, redovno dobije izvješće načelnika Glavnog stožera", rekao je.

Banožić je ponovio kako će se u Hrvatskoj vršiti obuka vođa, instruktora, specijalista, inženjerije, sanitetskog djela. "Na takav način, ciljevi su jasni, oni su humanitarnog karaktera, a zašto je netko išao komunicirati dok nijedan od ovih modula nije bio na papiru, ja ne bih ulazio u to", istaknuo je.

"Iz onoga što sam vidio prema licima pojedinih zastupnika koji su na početku možda i bili protiv ove priče, kasnije kroz argumentiranu raspravu vidjeli su da ne postoji neutemeljenost u Ustavu i Zakonu, da je misija poštena, prava i da će pridonijeti miru u Ukrajini i cijeloj Europi", zaključio je Banožić.

Pročitajte više