Bauk: Frka-Petešić nakon 20 godina nema imovine ni ušteđevine. To je misterij

Screenshot: N1

ARSEN BAUK, bivši ministar uprave u SDP-ovoj vladi, govorio je u N1 Studiju uživo o Mostovoj referendumskoj inicijativi, kritikama na račun oporbe i pravima dužnosnika na državne stanove.

Most danas predaje potpise za referendum, predsjednik sabora će poslati dopis Odboru za Ustav, Odbor za Ustav će ih analizirati i predložiti saboru da zaduži vladu da utvrdi koliko potpisa je predano, ima li deset posto od ukupnog broja birača.

"Ustavni sud bi trebao odlučivati"

"Drugačije bi trebalo napraviti to, da Odbor za Ustav iz redova svojih članova odredi skupinu zastupnika koji će nadgledati način utvrđivanja broja potpisa kako ne bi, u slučaju da bude bliže s bilo koje strane, slušali sljedećih nekoliko mjeseci ili godina da je referendum ukraden", rekao je Bauk.

Za drugo pitanje je izvjesno da sabor zatraži ocjenu ustavnosti, za prvo pitanje, kazao je Bauk, ne zna je li izvjesno.

"Ako postoje odredbe u Ustavu koje reguliraju jedno, a predloži se nešto dijametralno suprotno, Ustavni sud bi trebao odlučivati. U ovom slučaju se ni promjenom Ustava suštinski ne bi promijenilo puno ili skoro ništa pa ne vidim da se ide provjeravati ustavnost. Sabor može promijeniti zakon i tih 150 milijuna kuna koliko bi koštao referendum može se pametnije iskoristiti", rekao je.

Pitanje covid-potvrda je pitanje prognoza i nezahvalno je sad prognozirati, istaknuo je.

"Vladajuća koalicija mora biti homogena i jedinstvena"

"Kada su krenuli skupljati potpise za referendum, nije bilo omikrona… Tu je Most sebi napravio medvjeđu uslugu jer nije predao potpise odmah. Sada je to manje aktualno nego što je bilo onda." Nisu sudjelovali s Mostom u prikupljanju potpisa jer se s njima ne slažu. "Covid-potvrde vidim kao sredstvo da se ljude motivira za cijepljenje. Antivaksere ni potvrda neće natjerati da se cijepe", kazao je Bauk, dodavši da je alibi vlade da su skoro sve EU zemlje uvele covid-potvrde.

Što se tiče kritika na račun oporbe, istaknuo je da ima puno akcija u saboru u kojima sudjeluju s Mostom, Domovinskim pokretom, pa i Suverenistima.

"Pitanja koja su naši zastupnici postavili na aktualcu bila su aktualna i pogođena. Vladajuća koalicija mora biti homogena i jedinstvena jer kad prestane, više neće biti vladajuća, dok oporba ima tu slobodu da bude nejedinstvena oko nekih tema. Kad bi oporba postala većina, svoje razlike bi morala zatomiti", smatra SDP-ovac.

"Frka-Petešić bi dobio stan i da mu je prebivalište u Zagrebu"

"Premijer bi se trebao obratiti stručnim službama u vladi i priupitati ih zašto nisu rekli predstojniku ureda da ne treba prijavljivati prebivalište na Dugom otoku da bi ostvario pravo na stan jer to piše u uredbi iz 2013., a koja je inače drugi biser Plenkovićeve vlade, ukinuta 2018. drugom uredbom i nakon toga de facto takva uredba ne postoji, ali se primjenjuje, što je normalno u takvoj slučajnoj državi", rekao je i nastavio: "U članku 15. piše da je uvjet za dobivanje službenog stana to da nemate stan u vlasništvu ili najmu u mjestu obnašanja dužnosti."

Drugim riječima, Zvonimir Frka-Petešić bi dobio stan i da mu je prebivalište u Zagrebu.

"Uredba regulira prebivalište tako da ga ne spominje kao uvjet. Ako plaća prirez u Zagrebu i boravište je prijavljeno, ovo mu je bilo nepotrebno. Činjenica je da netko tko je 20 i nešto godina na dužnosti, a nema ni imovine ni ušteđevine, to mi je velika misterija", zaključio je Bauk.

Pročitajte više

 

Pročitajte više