BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom otoku je važna za cijeli svijet. Evo zašto

Foto: Profimedia

"TO JE BILA ključna bitka, i strateški i simbolički", piše BBC dodajući da je Ukrajina ostvarila veliku pobjedu nad Rusijom.

"Ruske snage povukle su se sa Zmijskog otoka kod ukrajinske obale u Crnom moru kao znak dobre volje", priopćilo je rusko ministarstvo obrane dodajući da potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinci su, s druge strane, nedugo prije te objave priopćili da su pogodili ruske sustave na otoku. BBC piše kako su se pojavile slike s otoka na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko priopćenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

"Tijekom noći, kao rezultat još jedne uspješne faze vojne operacije, neprijatelj je žurno evakuirao ostatke svog garnizona sa Zmijskog otoka u dva glisera… Trenutno je prekriven vatrom i čuju se eksplozije", priopćili su Ukrajinci.

"Velika pobjeda Ukrajine"

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog otoka je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Podsjetimo, Zmijski otok, koji se nalazi manje od 40 km od ukrajinske obale i koji je Rusija napala prvog dana invazije, stekao je svjetsku slavu kada su ukrajinski graničari koji su se ondje nalazili odbili zahtjev ruskog ratnog broda za predaju. Od prvog dana rata vodi se bitka za Zmijski otok.

 

Zmijski otok je bio rumunjski

Povijesno gledano, Zmijski otok bio je rumunjski teritorij sve dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Kako je Rumunjska do 1989. bila pod sovjetskim utjecajem, Bukurešt je prihvatio dogovor.

Ukrajina je preuzela kontrolu s krajem komunizma, a 2009. Međunarodni sud pravde odredio je teritorijalne granice otoka, dajući Rumunjskoj gotovo 80% epikontinentalnog pojasa pored otoka, a Ukrajini ostatak.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi jer je ovaj dio Crnog mora bogat resursima ugljikovodika pa haška presuda znači da obje zemlje posjeduju rezerve nafte i plina. Možda se čini da je to mala gromada stijena s malo očite vrijednosti, ali njezina je sudbina glavni element ruskog rata, piše BBC.

Pročitajte više

 

Pročitajte više