BBC provjerio ruske tvrdnje o raketiranju krcatog šoping-centra

Foto: Profimedia/EPA

NEKOLIKO sati nakon napada na trgovački centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku na društvenim mrežama počele su se pojavljivati razne tvrdnje, poput onih da je napad insceniran ili da je šoping-centar za vrijeme raketiranja bio zatvoren.

Ove informacije prvi su prenijeli ruski kanali i Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog izaslanika pri UN-u. Danas je rusko ministarstvo obrane priopćilo da trgovački centar nije bio u funkciji i da je požar u njemu izazvalo bombardiranje obližnjeg skladišta streljiva. Te su tvrdnje demantirali ukrajinski dužnosnici. Što je istina?

Tvrdnja: Trgovački centar bio je zatvoren

Ova tvrdnja je lažna. Novinari BBC-ja na terenu u Ukrajini razgovarali su s kupcima i zaposlenicima koji su bili u zgradi za vrijeme napada.

Dodatno, na lokalnom Telegram kanalu nekoliko sati nakon napada osvanuo je određen broj objava u kojima se navode detalji o nestalim građanima koji su tog dana radili u trgovačkom centru ili tamo išli u kupovinu.

Jedan proruski kanal naveo je da od ožujka na Instagramu nije objavljena nijedna fotografija iz trgovačkog centra. Međutim, žena koja živi u obližnjem selu i redovito ide u kupovinu u Kremenčuk rekla je za BBC da je trgovački centar bio stalno otvoren i da je njezina obitelj išla tamo barem jednom tjedno.

Također je podijelila video koji je snimila u trgovačkom centru 25. lipnja, u kojem se vide otvorene trgovine i ljudi koji prolaze kroz centar. Na internetu se mogu naći slične snimke i novijeg datuma, uključujući video na YouTubeu koji je očito snimljen samo nekoliko sati prije napada, koji prikazuje otvorene trgovine i kupce u šoping-centru.

Neki Telegram kanali tvrdili su da u trgovačkom centru nije bilo žena ni djece, odnosno da je zgrada služila kao vojni objekt. Ta je tvrdnja također lažna, što dokazuju videosnimke i svjedočanstva onih koji su bili tamo za vrijeme napada.

Tvrdnja: Trgovački centar zapalio se zbog bombardiranja obližnjeg skladišta oružja

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je nakon napada na skladište oružja eksplodiralo streljivo i da je to zapravo izazvalo požar u trgovačkom centru.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju s napadima na vojne objekte na teritoriju Ukrajine. Dana 27. lipnja u gradu Kremenčuku ruske zračne snage izvele su napad visokopreciznim zračnim oružjem na hangare s oružjem i streljivom iz SAD-a i europskih zemalja.

Kao rezultat visokopreciznog udara, pogođeno je oružje i streljivo zapadne proizvodnje koncentrirano u skladištu za daljnju otpremu ukrajinskoj skupini vojnika u Donbasu. Detonacija uskladištenog streljiva za zapadno oružje izazvala je požar u nefunkcionalnom trgovačkom centru koji se nalazi uz tvornicu", tvrdi rusko ministarstvo.

Ukrajinski dužnosnici negirali su da se u blizini nalazilo skladište oružja.

Snimke s nadzornih kamera postavljenih u blizini ribnjaka koji se nalazi otprilike 600 metara sjeverno od trgovačkog centra pokazuju dva raketna udara na tom području. Kada se usklade snimke s tih kamera s onima iz zraka, čini se da je jedna raketa pala blizu istočnog kraja trgovačkog centra, dok je druga pogodila sjeverni kraj tvornice. 

 

Tvornica koju spominje rusko ministarstvo obrane nalazi se otprilike 300 metara sjeverno od šoping-centra. Između objekata nalaze se zid, raslinje i tračnice te je malo vjerojatno da je požar izazvala sekundarna eksplozija, piše BBC.

Kyiv Independent navodi da je glasnogovornik regionalne uprave potvrdio da je u napadu pogođena tvornica, pri čemu su ozlijeđene dvije osobe. 

Tvrdnja: Napad je bio insceniran

Treba napomenuti da ova tvrdnja proturječi službenoj izjavi ruskog ministarstva obrane, koje je i samo navelo da su ruske snage raketirale to područje. Visokopozicionirani dužnosnici poput Poljanskog opisali su napad u Kremenčuku kao "novu ukrajinsku provokaciju u stilu Buče".

No jednostavno nema dokaza da je Ukrajina sama raketirala trgovački centar ili da je napad bio insceniran. Radi se o jednoj u nizu uobičajenih taktika ruskih vlasti - izbacivanje višestrukih, proturječnih priča bez dokaza.

Poljanski je na Twitteru napisao da će Ukrajina iskoristiti ovaj napad "kako bi privukla što više pozornosti promoviranjem lažne verzije onoga što se dogodilo". Dodao je i da njegova objava nije u suprotnosti s objašnjenjem koje je dalo rusko ministarstvo obrane.

Pročitajte više