Belgijski ministar okrivio narkomafiju za planiranje njegove otmice, uhićene 4 osobe

Screenshot: YouTube

NIZOZEMSKA policija uhitila je četiri muškarca, za koje belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne tvrdi da su planirali njegovu otmicu.

U videu objavljenom na državnoj televiziji RTBF, Van Quickenborne, koji je i gradonačelnik Kortrijka u zapadnoj Flandriji, okrivio je narkomafiju da planira njegovu otmicu.

Ministar: Kriminalci se osjećaju zarobljeno

Na snimci Van Quickenborne govori da ga je u telefonskom razgovoru prošlog tjedna savezni tužitelj upozorio da mu se sprema otmica. 

"Bit ću pod strogom zaštitom i neću moći sudjelovati u nekim planiranim aktivnostima idućih dana. Nije ugodno, ali je razumljivo. Da budem jasan - ljudi koji stoje iza ovoga će postići suprotno od onoga na što ciljaju.

Kriminalci se osjećaju zarobljeno. To je dobro i zato ću se nastaviti boriti protiv organiziranog kriminala s više ljudstva i sredstava nego dosad. U našoj demokratskoj vladavini prava nikada nećemo pristati na nasilje. Nikada", rekao je belgijski ministar pravosuđa, prenosi Guardian.

Četiri osobe uhićene

Savezni tužitelji rekli su u subotu da je policija pojačala osiguranje Van Quickenbornea zbog "ozbiljne prijetnje". Rekli su da su tri osobe uhićene u Nizozemskoj i da belgijske vlasti traže njihovo izručenje. Glasnogovornik nizozemskog tužiteljstva u Haagu rekao je da su uhićena tri Nizozemca u dobi od 20, 29 i 48 godina.

"Prijetnja ministru Quickenborneu je potpuno neprihvatljiva. Mora biti jasno da nas nitko neće zastrašiti, rad se nastavlja", napisao je u subotu na Twitteru premijer Belgije Alexander De Croo.

Za AFP je potvrđeno da je u vozilu uočenom u blizini ministrove kuće u Kortrijku pronađeno oružje. Belgijska novinska kuća VRT izvijestila je da su se u vozilu nalazili kalašnjikovi, drugo vatreno oružje i dvije boce benzina.

Tužiteljstvo je priopćilo da je prošli tjedan obaviješteno o "mogućoj prijetnji", što je dovelo do istrage. No, nisu htjeli iznositi pojedinosti slučaja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više