Beljak: Ovo je moj zadnji saborski mandat u opoziciji, bit ću dio većine

Foto: N1

PREDSJEDNIK Hrvatske seljačke stranke (HSS) i saborski zastupnik Krešo Beljak je na N1 televiziji komentirao rad oporbe, zapošljavanje preko veze, ali je i otkrio što namjerava ako na idućim izborima ponovno završi u oporbi. Osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je optužio oporbu da iz očaja "svaki dan u eter izbacuje neku ne-temu".

"Sve su teme. Koji god prijedlog oporba dala posljednjih godina. niti jedan nije prihvaćen. Suradnja s HDZ-om je nemoguća, a to se vidi po tome što se opozicija sve manje dijeli na lijevu i desnu, a HDZ nije politička stranka, nego kriminalna organizacija pravomoćno osuđena, a ovo je kapilarni sustav koji ide do pripravnika", rekao je Beljak. 

Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li njega zvali za usluge dok je bio na gradonačelničkoj poziciji. "Jesu, to je velik pritisak. Ljudima je neshvatljivo da rođaku moraš reći da mora na natječaj, ne razumiju kako im ne možemo pomoći", dodao je. Ipak, smatra da postoji razlika između takvog oblika intervencije i pozicija na kojima je uobičajeno birati najbliže suradnike.

"U politici se dogovaraju interesi"

"Razlika je u odlučivanju kad Predrag Matić autonomno može zaposliti koga želi ili kad se gradonačelnik ili premijer miješaju. Gradonačelnik ne zapošljava u vrtiću ili komunalnom. Problem je što se u slučaju ovih poruka pita direktno premijera. S druge strane mi kao društvo ne možemo shvatiti da premijer ima pravo zaposliti ministra kojeg želi bez javnog natječaja, najbliže suradnike", istaknuo je.  

"Ni to se ne prihvaća, ali to je politika. U politici se dogovaraju interesi. Problem je što se u Hrvatskoj isključivo gleda osobni interes, a ne interes države. Kad sam ulazio u politiku, jedan stariji kolega mi je rekao kad netko dođe u stranku, taj je ili glup ili laže. Ljudski je da netko ostvaruje interese, ali to ne smije biti isključivi motiv bavljenja politikom", uvjeren je šef HSS-a.

Ne prihvaća opravdanje vladajućih da se SMS-ovima nije zapošljavalo, nego se samo raspitivalo. "To je smiješno, razina kad su nas devedesetih granatirali, a piloti JNA su otprilike govorili da su prašili komarce. Naravno da su zapošljavali i naravno da nisu smjeli, a pozivali su se na AP-a. Ne tvrdim da je Plenković to sve skupa znao, ali da si je izabrao ljude koji su ga uvalili u velike probleme, to je istina", smatra Beljak. 

"DORH me goni za izjavu kao vrijeđanje"

Komentirao je i napad MMA boraca na HGSS-ovca i čovjeka koji mu je pokušao pomoći na Platku. "To je sramota u što se DORH pretvorio. Premlaćivanje na Platku je sramota da to novinari moraju dignuti kao temu", kazao je.

"Protiv mene je DORH podigao prekršajnu prijavu zbog prijave jedne političke stranke koja me prijavila zbog izjave. DORH me goni za izjavu kao vrijeđanje, to je prekršaj, smiješna stvar. Prvostupanjska presuda ide u moju korist i DORH se na to žali iako nemaju temelja – radi se o političkom obračunu nebitne stranke s HSS-om. Naravno da se onda nemaju vremena baviti onime čime bi trebali", naglasio je.

"Vidim se na čelu"

Tvrdi da opozicija ima potencijala, ali problem leži u nedostatku ambicije. "Ima potencijala, ali pitanje je ima li ambicije. Mislim da je nekima vrlo komotno biti opozicija i da im se ne žuri na vlast jer ne znaju što bi. To HDZ-u najviše ide na ruku. Ovo je moj zadnji mandat u opoziciji u saboru. Ako budem u saboru, bit ću dio većine i raditi nešto ili ću se povući iz te razine politike", najavio je. 

Odgovorio je na pitanje misli li se zaista odreći najkomotnijeg posla u državi. "Zalutao sam na neki način u politiku, ali 12 godina sam bio gradonačelnik i rezultati rada su se vidjeli. Od ovog se rezultati ne vide, a ja više volim vidjeti rezultate onoga što radim", istaknuo je. 

Objasnio je na kojoj se poziciji vidi u politici. "Na čelu. HSS može i s jednima i s drugima, govorim o opoziciji lijevoj i desnoj. S HDZ-om nemam što raditi", zaključio je. 

Pročitajte više