Benčić u Nu2: Plenković i Beroš su direktno odgovorni za broj umrlih od korone

Screenshot: HRT

SABORSKA zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić gostovala je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Ovaj tjedan na aktualnom prijepodnevu u saboru premijeru Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

"To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu", rekla je Benčić.

Plenković na neki način podcjenjuje građane jer se ne može saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive, kaže.

"Plenković ima tri krize i u njima grozne rezultate"

Govorila je i o problemima asistenata u nastavi o kojem su govorili u saboru. Kaže da vlada još uvijek nema rješenje.

"Političari nedostatak kontrole pokrivaju bahatošću. Plenković sad ima tri krize koje se poklapaju i u kojima ima grozne rezultate", kaže Benčić.

"To da smo među top 10 zemalja svijeta po glavi stanovnika po broju mrtvih od korone, a jesmo, gledala sam danas podatke. Deveti smo, na svijetu, ne na području Europske unije. Za to je direktno odgovoran Plenković i ministar Beroš koji nikada nisu uzeli u obzir ni jedan prijedlog iz oporbe, kao ni od struke. Da se drugačije uvode mjere, da se uvodi semafor, koje su osnove da se mjere ukidaju... Već dvije godine kroz ovu krizu doslovno vrludamo. Oni funkcioniraju tako da čekaju što će se dogoditi u susjednim zemljama, vide kako su oni reagirali, pa tek onda reagiraju kod nas."

"Obnova je ključni dio Plenkovićevog nasljeđa"

"Svjesni smo da ministri nisu samostalni, po tom ključu su i birani. Nije u redu da se onda Plenković skriva iza njih", kaže Benčić.

Obnova je ključni dio Plenkovićevog nasljeđa, kaže.

HDZ podržavaju ljudi koji su direktno povezani, odnosno ovise o HDZ-u. Drugi dio njihovih birača je svjestan da HDZ ne radi dobro, ali nemaju bolju opciju u oporbi, navodi Benčić.

"Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina"

Najveća greška u obnovi je što nema jedne institucije koja će sve koordinirati, a ne 16 agencija i ministarstava, to smo od početka tražili, rekla je Benčić.

"Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina", rekla je. "Mi smo obnovu maksimalno ubrzali", tvrdi.

Troškovi za obnovu su se precjenjivali na samom početku, a smještaj ljudima koji su ostali bez kuća se mogao plaćati iz fonda solidarnosti, kaže.

"Obnova je pitanje opstanka života, i u Zagrebu i na Baniji. Sad je pitanje hoćemo li dobiti odgodu za europski novac. Sad smo saznali da nismo dobili odgodu. Moj prijedlog je da sredstva od prvog potresa prebace na banijski potres i koriste za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu", kaže Benčić.

"Još u lipnju smo tražili manji PDV na struju i plin"

"U lipnju smo predlagali da se smanji PDV na plin i struju, tada se znalo da će cijena rasti. Vladajući to još nisu stavili na dnevni red. Druga stvar koju tražimo je da se uvedu vaučeri za pomoć obiteljima koje su u riziku od energetskog siromaštva", kaže.

EU je na poskupljenje upozoravala u 10. mjesecu, kada je naša vlada rekla da će doći do normalizacije cijena, navodi.

Savjet guvernera Vujčića da građani kupuju tamo gdje je jeftinije ne funkcionira jer je naše tržište malo i ne može tako utjecati na cijene, kaže Benčić.

"U Njemačkoj to može, kod nas ne. Zato je ta njegova izjava cinična", rekla je.

"Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva"

Vlada koju bi činila ujedinjena oporba ne bi bila funkcionalna, kaže. "Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno", kaže.

"Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva, ali još veće pitanje je da vlada koja dođe bude funkcionalna. Inače ćemo samo dobiti mali period bez HDZ-a", kaže Benčić.

"Tek se razgovara o viškovima u Holdingu"

"Nikad u 20 godina nije napravljeno rekonstruiranje u javnom sektoru. Da je to napravljeno, ne bismo bili ovdje gdje jesmo. Što se tiče viška u Holdingu, želim naglasiti da je ovo tek početak razgovora sa sindikatima i da se tek razgovara gdje su viškovi. Sindikati su svjesni da na dva radnika imamo jednog administrativnog", rekla je Benčić.

Prvi na popisu za otkaze su oni na rukovodećim položajima, kaže.

Holdingu nedostaje operativnih radnika i svima koju su višak će biti ponuđeno da prijeđu na neko operativno radno mjesto, kaže i dodaje da će razgovori trajati duže vrijeme.

"Roditelj odgojitelj nije socijalna mjera"

Stanković kaže da su roditelji odgojitelji dizali kredite jer su računali na novac bez kojeg će sada ostati.

"Ova mjera nije bila socijalna mjera, jednako su dobivali i oni s velikim i malim primanjima. Mi pripremamo pomoć roditeljima. Ova mjera je jako štetna jer žene u naponu radne snage stavlja izvan tržišta rada na 15 godina", kaže Benčić.

Mjera koja djeci zabranjuje ići u vrtić nije ustavna, ističe Benčić.

Novi sustav za odvoz otpada

"Radili smo scenarije za različita kućanstva. Oni koji žive u kućama će, ako odvajaju otpad, plaćati manje. Oni su do sada plaćali i po 200 kuna. Njima će pojeftiniti. Prosječnom domaćinstvu će cijena ostati slična ili ista. Porast će onima koji imaju više otpada koji nije razvrstan", kaže Benčić.

"Ovim sustavom vrećica se točno zna da oni koji imaju manje miješanog otpada plaćaju manje jer će kupiti manje vrećica", kaže. Većina cijene vrećice ide Čistoći, dio na PDV, kaže.

"Iz drugih zemalja mi kažu da je uvijek na početku teško, ali kroz godine će se smanji broj onih koji ne razdvajaju otpad", kaže Benčić.

"Ovaj sustav je pravedniji i potiče razdvajanje otpada", ističe.

Vraćanje Trga maršala Tita

"To nije ključno pitanje, ali je važno. SDP je to odlučio staviti na agendu, o tome će se razgovarati u Skupštini. Ja sam bila protiv toga da se ukida", kaže Benčić. Dodaje i da su stvari rijetko crne ili bijele.

"Mislim da je u redu da postoji Trg maršala Tita kao nekog tko je vodio antifašistički pokret, ali mislim da treba pitati i građane", kaže Benčić.

O Dinamu

"Dinamo je udruga i mi mu ne možemo mijenjati statut. Ono što možemo je tražiti demokratizaciju Dinama i o tome sad razgovaramo s njima. Važno je napraviti novi stadion, u redu je da to Dinamo financira i da Grad da koncesiju. Jedan od uvjeta za to je i demokratizacija", kaže.

 

Pročitajte više