Beroš: Cijepimo se, spriječimo mogući peti val

Foto: Hina

NAKON sjednice vlade novinarima se obratio Vili Beroš. Rekao je kako vlada nije razmišljala o uvođenju obaveznog cijepljenja.

"Mi naglašavamo da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi i nismo razmišljali o uvođenju obaveznog cijepljenja.

Sve mjere su na stolu, govorimo to od početka, i o epidemiološkom trenutku ovisi koje će se primijeniti.

U Europi se najavljuje mogući peti val tijekom veljače ako ne dosegnemo stupanj procijepljenosti. S ovog mjesta reći da nećemo razmišljati o nečem sličnom, kao npr. obaveznom cijepljenju, ne mogu. Ali molimo iz tjedna u tjedan, apeliramo na građane da se cijepe. Cijepimo se, spriječimo mogući peti val!

Ponavljam samo ono što struka navodi jer nisam epidemiolog, nova varijanta se vjerojatno razvila u bazenu necijepljenih, virus želi preživjeti i došlo je do toga.

Znat ćemo detalje o novoj varijanti za dva do tri tjedna.

Naša osnovna strategija je potpuno jasna, ako ne dođe do ekstremnih uvjeta, nećemo posegnuti za tim alatom obaveznog cijepljenja", rekao je Beroš.

Cijena testa, negdje 50, negdje 62 kune?

"Željeli smo ujednačiti cijene, i to je dogovoreno oko 50 kuna, ljekarne imaju nešto više cijene jer plaćaju PDV na te postupke. Za cijene nabavke ne mogu ništa reći jer ne sudjelujem u tom procesu.

Ne znam koja je to cijena od 62 kune, moje službe su poslale jasnu uputu svima da cijena bude 50 kuna. Jesu li različite cijene, očito jesu", odgovorio je.

O Areni

"U ovom trenutku svjedočimo padu broja zaraženih i blagom padu broja hospitaliziranih, još nismo odlučni upogoniti Arenu", rekao je.

Kakav nas Božić očekuje?

"Ja očekujem nešto mirniji. Gledajući na ovaj pad broja novozaraženih, očekujem i nadam se da će nam Božić biti nešto mirniji. Ali mnogi stručnjaci najavljuju i pojavu petog vala, i moramo biti krajnje oprezni.

Epidemiolozi najavljuju mogući početak 5. vala u veljači, bez obzira na pojavu novih varijanti. Ovaj virus ima više valova, ali očigledno kad ti respiratorni virusi dođu na scenu, teško se povlače. Trebamo biti oprezni. Imamo načina i modalitete, nošenje maski, držanje udaljenosti i cijepljenje", rekao je ministar Beroš.

O stranici Hrvatski izdajnici

"Ekstremno loše se osjećam zbog toga, sve radimo u kontekstu zdravlja hrvatskih građana, sve što radimo je usmjereno ka očuvanju zdravlja hrvatskih građana", rekao je.

Pročitajte više