Beroš: Jedna doza krvi može spasiti tri života

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U POVODU Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, 25. listopada, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, zahvalio je svima koji su učinili tu plemenitu gestu i pozvao one koji to mogu da učine isto.

"Vaša jedna doza krvi može spasiti čak tri života. Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto. Veliko hvala Hrvatskom Crvenom križu na požrtvovnosti, poticanju građana na darivanje krvi i svakodnevnom spašavanju života", istaknuo je ministar Beroš na Twitteru.

Crveni križ: Darovatelji su istinska vrijednost ovog društva

I Hrvatski Crveni križ (HCK) je svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitao njihov dan - Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Poručio im je da su oni istinska vrijednost ovog društva i da budu ponosni na činjenicu da njihova plemenitost spašava živote te im je zahvalio na tome.

I ove godine u Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Zbog pandemije mnogi ne mogu dati krv

Unatoč pandemiji, HCK ističe da je sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio 142.265 doza krvi, od ukupno 176.938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine.

Pandemija je ipak ostavila traga jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi, ističu u Hrvatskom Crvenom križu. Naime, nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj sve je starija.

U HCK-u upozoravaju kako navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni glede zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.

Navode i da je najveći broj doza krvi, 61 posto, prikupljen na akcijama davanja krvi organiziranim prema mjestu stanovanja, a sve se manje njih, 12 posto akcija, organizira prema mjestu rada.

Bilježi se porast broja žena koje daruju krv

Analizirajući spolnu strukturu davatelja krvi, od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 26.312 ili 18 posto darovale su žene, a 115.953 ili 82 posto muškarci.
 
HCK navodi da se nakon nekoliko godina stagnacije bilježi blagi porast broja žena. Za istaknuti je grad Zagreb, u kojem je 1618 žena ili 26 posto dalo krv, Međimursku županiju s 1160 žena ili 25 posto, Zadarsku županiju s udjelom od 1424 žene ili 24 posto te Varaždinsku s 2298 žena ili 23 posto.

Među darivateljima koji su prvi put darovali krv 38 posto su žene, a 62 posto muškarci.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku, i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi od 9 do 12 sati, a potom svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.

Pročitajte više