Beroš na WC-e daje 20.000 kuna po kvadratu. Provjerili smo kolike su okvirne cijene

Foto: Luka Stanz/PIXSELL, Shutterstoc

ČAK 2.3 milijuna kuna bez PDV-a koštat će radovi na obnovi sanitarnih čvorova u zgradi Ministarstva zdravstva.

Ukupno se obnavlja devet sanitarnih čvorova

Naime, Ministarstvo Vilija Beroša 3. kolovoza raspisalo je nabavu izvođenja radova na obnovi sanitarnih čvorova u kojoj traži izvođača za rekonstrukciju devet sanitarnih čvorova u njihovim prostorijama.

>>Više od dva milijuna kuna za uređenje WC-a u Beroševom ministarstvu

Radovi se izvode prema projektu koji je izradila Radionica arhitekture d.o.o. iz Zagreba. 

"Zgrada Ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija", opisuje se postojeće stanje s WC-ima u zgradi Ministarstva. 

"Arhitektonskim projektom nastojalo se projektirati suvremene i funkcionalne sanitarije koje će koristiti zaposlenici i osoblje. Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga. 

Sanitarni čvorovi su zasebni za žene i muškarce te se sastoje od pretprostora s umivaonikom i kabina s WC-školjkama. Muške sanitarije imaju i pregradom odvojene pisoare. Sanitarni čvor br. 9 ima i tuševe", navodi se obrazloženju arhitektonskog rješenja.  

Za zahodsku školjku u projektu je odabrana konzolna zahodska školjka Keramag Xeno, odabrani su i Keramagovi umivaonici te Geberitov pisoar. Sušilo za ruke je Dysonovo, a nije se štedjelo ni na četki za WC za koju je odabrana Inda Touch, kao ni na držač za WC-papir istog brenda.

Visoki cjenovni rang

Ukratko, sve je iz visokog cjenovnog ranga pa tako u slobodnoj prodaji WC-školjka koja se navodi u projektu košta oko 3600 kuna, pisoari oko 3500 kuna, sušilo za ruke oko 8000 kuna, a četka za WC oko 700 kuna, koliko košta i - držač za WC-papir.

No valja napomenuti kako se radi tek o projektu te da izvođači mogu odabrati potpuno druge komade sanitarija, uz uvjet da zadovoljavaju određene kriterije koje su zadali arhitekti.

Inače, u troškovniku koji je objavljen cijene se ne navode pa se okvirne cijene mogu dobiti pregledom artikala sanitarne opreme koje navode arhitekti na online trgovinama jer se u Hrvatskoj neki artikli ne mogu pronaći u maloprodaji. No izvođač u svojoj ponudi mora navesti cijene artikala koje misli koristiti u izvođenju projekta tako da će, kad se odabere izvođač, biti poznate i njihove konačne cijene. 

Najmanji WC iznosi 4.27 metara kvadratnih

E sad, koliko je i je li ova obnova precijenjena? 

Odlučili smo provjeriti koliko bi koštala renovacija WC-a u privatnom aranžmanu. Ukupna neto površina Beroševih WC-a jest 115.75 metara kvadratnih. Ovo su sve točne kvadrature po metrima kvadratnima: 12.15, 16.99, 13.08, 15.17, 19.36, 16.82, 4.27, 8.56 te 9.35.

Najmanji WC tu iznosi 4.27 metara kvadratnih, a najveći 19.36 metara kvadratnih. 

Drugim riječima, Beroš po WC-u daje prosječno 255 tisuća kuna, odnosno po kvadratu 19.870 kn. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu je proljetos iznosila 17.259 kuna.

Kolike su okvirne cijene?

Index je provjerio na specijaliziranoj stranici Troškovnik.hr koliko košta obnova kupaonice. Napravili smo to bez namjere da donesemo milimetarski točan iznos, takvo nešto bilo bi nemoguće napraviti, uostalom niti samo Ministarstvo ne zna točno koliko će ih doći ovi radovi, ali za podvući poantu dosta je vidjeti koliko se okvirno cijene kreću.

Provjerili smo to temeljem sanitarnog čvora od 15.17 metara kvadratnih. Kako se navodi u troškovniku, cilj je tu razgraditi ožbukane i opločene zidove, ali i obiti keramičke pločice sa zidova i podova. Demontirat će se i sanitarni predmeti poput pet umivaonika, dvije WC-školjke, dva bojlera te po jedan bide, pisoar i set sanitarne galanterije (ogledala, sušilice, držači papira i sapuna...). 

Demontirat će se i četiri radijatora te će se odspojiti elektroinstalacije. Bit će tu i zidarski radovi što uključuje žbukanje, štemanje itd., ali i izolaterski,  keramičarski, stolarski radovi i instalaterski radovi.

Prošli smo tri puta jeftinije od države

Ispalo je tako da bi na rušenje išlo 13.395 tisuća kuna. Na instalacije, poput bojlera, stropne rasvjete ili radijatora, išle bi 23 tisuće kuna. Između ostalog, na završne radove, to je postavljanje keramičarskih pločica ili žbukanje, ide 35 tisuća kuna.

Ako uzmemo u obzir još radova, poput ostalih električnih instalacija, ugradnji vrata i slično, ukupna cijena bez opremanja iznosi oko 85 tisuća kuna. No treba svakako reći da nismo štedjeli pri ovom izračunu, sigurno da smo mogli proći i jeftinije da se više pazilo na pojedine stavke.

Ako bi kupaonicu išli opremiti, prema zamislima Ministarstva, s još npr. tri W-školjke, četiri umivaonika sa slavinama, cijena svega navedenoga bi izašla 9900 kuna. Sveukupno, oprema nove kupaonice došla bi nas oko 95 tisuća kuna. Ponavljamo, mogli smo proći i jeftinije. Cijena Beroševih WC-a prosječno iznosi nestvarnih 255 tisuća kuna.

Po kvadratu, mi smo za ovaj obnovljeni WC platili 6262 kune uz osjećaj da smo radove - preplatili. Podsjetimo, država to radi za 19.870 kn po jednom kvadratu.

Može se proći i za 3000 kuna po kvadratu

Naravno, iako nismo štedjeli pri izboru, sama stranica birala je proizvode koji nisu preskupi, odnosno normalne cijene pločica ili četki za WC.

Inače, i na drugim stranicama vidimo da ovo jesu okvirne cijene obnove kupaonica. Tako na stranici emajstor.hr vidimo da najniža cijena po kvadratu za cjelovitu obnovu kupaonice koja uključuje zamjenu keramike, instalacija i sanitarne keramike iznosi 3 tisuće kuna. Srednja cijena je 4500 kuna, a najviša 6 tisuća kuna.

Na stranici Fero Term također se nalazi više o obnovi sanitarnih čvorova.

"Krećete li u kompletnu obnovu kupaonice, računajte na raspon cijena od 2800 do 5000 kuna po kvadratnom metru kupaonice. Sve, naravno, ovisi o težini zahvata, kvaliteti materijala i cijeni rada majstora", piše.

Bez odgovora koliko su iznosile prijašnje javne nabave

Inače, pitali smo Ministarstvo zdravstva koliko su iznosile prijašnje nabave za istu obnovu sanitarnih čvorova ovog Ministarstva.

"Sve relevantne informacije na temu sanacije sanitarnih čvorova u Ministarstvu zdravstva ustupljene su medijima i javnosti u jučerašnjim izjavama. Ističemo, javni natječaj je u tijeku te se provodi u skladu sa zakonskim odredbama pri čemu je navedeni iznos na razini procjene, a kriterij odabira ekonomski najisplativija ponuda. 

Sukladno tome, svi ponuđači slobodno mogu iskazati vlastitu financijsku procjenu na temelju ustupljene natječajne dokumentacije, a s obzirom na izostanak adekvatnog odaziva ponuđača koji datira još od 2017. godine, pozivamo sve zainteresirane ponuđače na odaziv na natječaj u interesu postizanja najpovoljnije ponude te kako bi se pristupilo potrebnim građevinskim radovima u što skorije vrijeme", piše u odgovoru.

"WC-e će koristiti i stranke"

Oko ove teme reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

"Ministarstvo zdravstva nalazi se u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove. Isti su dodatno oštećeni u potresu 2020. godine, te je veći dio sanitarnih čvorova u Ministarstvu neispravan, odnosno izvan upotrebe.

Također je u razdoblju od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode iz sanitarnih čvorova, što je prouzročilo poplave i dodatnu materijalu štetu u poslovnim prostorima ispod Ministarstva i u zgradi Ministarstva. Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo", napisali su prije par dana.

Pročitajte više