Više od dva milijuna kuna za uređenje WC-a u Beroševom ministarstvu

DOK bolnice grcaju u dugovima, ministar zdravstva Vili Beroš uređuje WC-e u zgradi Ministarstva.

Ministarstvo zdravstva 3. kolovoza raspisalo je nabavu izvođenja radova na obnovi sanitarnih čvorova u kojoj traži izvođača za rekonstrukcija devet sanitarnih čvorova u njihovim prostorijama.

Beroševo je ministarstvo vrijednost nabave procijenilo na 2.3 milijuna kuna bez PDV-a. 

"Sanitarni čvorovi u zgradi Ministarstva su u lošem stanju"

Radovi se izvode prema projektu koji je izradila Radionica arhitekture d.o.o. iz Zagreba. 

"Zgrada ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija", opisuje se postojeće stanje s WC-ima u zgradi Ministarstva. 

"Nastojalo se projektirati suvremene i funkcionalne sanitarije. Sanitarni čvor br. 9 ima i tuševe"

"Arhitektonskim projektom nastojalo se projektirati suvremene i funkcionalne sanitarije koje će koristiti zaposlenici i osoblje. Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga. Sanitarni čvorovi su zasebni za žene i muškarce te se sastoje od pretprostora s umivaonikom i kabina s WC-školjkama. Muške sanitarije imaju i pregradom odvojene pisoare. Sanitarni čvor br. 9 ima i tuševe", navodi se obrazloženju arhitektonskog rješenja.  

Projektirana skupocjena sanitarna oprema - WC školjka je oko 3600 kn, pisoari oko 3500, sušilo za ruke 8000, četka za WC 700...

I doista, u projektu ne samo da su odabrane suvremene i funkcionalne nego i vrhunske sanitarije bez obzira na njihovu cijenu.

Za zahodsku školjku u projektu je odabrana konzolna zahodska školjka Keramag Xeno, odabrani su i Keramagovi umivaonici te Geberitov pisoar. Sušilo za ruke je Dysonovo, a nije se štedjelo ni na četki za WC za koju je odabrana Inda Touch, kao ni na držač za wc papir istog brenda..

Ukratko, sve je iz visokog cjenovnog ranga pa tako u slobodnoj prodaji WC-školjka koja se navodi u projektu košta oko 3600 kuna, pisoari oko 3500 kuna, sušilo za ruke oko 8000 kuna, a četka za WC oko 700 kuna, koliko košta i - držač za wc papir. No valja napomenuti kako se radi tek o projektu te da izvođači mogu odabrati potpuno druge komade sanitarija, uz uvjet da zadovoljavaju određene kriterije koje su zadali arhitekti.

Konačnu cijenu artikala definirat će izvođač

Treba napomenuti i da je projekt napravljen još 2017. pa će se dio opreme koja će se na kraju ugraditi zasigurno razlikovati od one koju navode arhitekti. 

Inače, u troškovniku koji je objavljen, cijene se ne navode pa se okvirne cijene mogu dobiti pregledom artikala sanitarne opreme koje navode arhitekti na online trgovinama jer se u Hrvatskoj neki artikli ne mogu pronaći u maloprodaji. No, izvođač u svojoj ponudi mora navesti cijene artikala koje misli koristiti u izvođenju projekta tako da će, kad se odabere izvođač, biti poznate i njihove konačne cijene. 

Zdravstvo se raspada, kao i WC-i u bolnicama. Beroš sređuje WC-e u svom Ministarstvu, evo kako to objašnjava

No ono što je jasno jest da Beroš, dok se zdravstvo raspada kao i WC-i u bolnicama diljem Hrvatske, planira potrošiti 2.3 milijuna kuna za WC-e u zgradi Ministarstva. 

A evo kako to objašnjava Beroševo ministarstvo. Njihov odgovor na naše pitanje o renovaciji WC-a prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo zdravstva nalazi se u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove. Isti su dodatno oštećeni u potresu 2020. godine, te je veći dio sanitarnih čvorova u Ministarstvu neispravan, odnosno izvan upotrebe. Također je u razdoblju od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode iz sanitarnih čvorova, što je prouzročilo poplave i dodatnu materijalu štetu u poslovnim prostorima ispod Ministarstva i u zgradi Ministarstva. Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo.

Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova izrađen je 2017. godine od strane vanjske tvrtke i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u postojeće i buduće stanje prostora i cjelokupan obuhvat investicije. Istim se ne traži oprema koja je navedena u dijelu C - GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA, budući da je opis tražene opreme detaljno naveden u Troškovniku, pod stavkama B4. SANITARNI UREĐAJI I OPREMA. Predmet nabave opisan je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, članku 205., odnosno na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način koji osigurava usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je javni naručitelj postavio.

Dana 14. srpnja 2022. Ministarstvo zdravstva je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavilo Nacrt Dokumentacije o nabavi obnove sanitarnih čvorova na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima trajalo je do 26. srpnja 2022., a Ministarstvo zdravstva kao naručitelj tijekom prethodnog savjetovanja nije zaprimilo prijedloge i zahtjeve gospodarskih subjekata za izmjenom bilo kojeg dijela objavljene Dokumentacije.

Također, sukladno istom članku Zakona o javnoj nabavi Ministarstvo je opis predmeta nabave nadopunilo Projektom rekonstrukcije sanitarnih čvorova kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u obuhvat investicije. Primjerci Sanitarne opreme i uređaja (WC školjka, pisoar, umivaonik i sl.), koji se nalaze u Projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova, u dijelu C - GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA su samo ogledni primjerci. Napominjemo da se u Troškovniku, kako smo gore već naveli, nalazi vrsta, kvaliteta i količina predmeta nabave, kao i detaljni opisi tražene opreme.

Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja", stoji u odgovoru iz Beroševog ministarstva. 

Pročitajte više