Berošev fotograf dobio posao s Ministarstvom vrijedan više od milijun eura

Foto: Privatna arhiva

TVRTKA Cuspis, u vlasništvu Vinka Kojundžića, poznanika ministra zdravstva Vilija Beroša, dobila je posao za Ministarstvo zdravstva vrijedan 7.85 milijuna kuna plus PDV, piše rep.hr.

>> Kojundžić: Nisam Berošev fotograf, nisam čuo za njega dok nije došao u Ministarstvo

Riječ je o poslu nabave usluga podrške, održavanja i migracije u Centru dijeljenih usluga (CDU) i nadogradnje programske osnovice centralnog upravljačkog sustava za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, centralnog sustava komunikacije s bolnicama, sustava za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora, rudarenja podataka, strukturirane objave na webu iz svih bolnica u Republici Hrvatskoj te nadogradnje sustava fakturiranja iz bolnica (CUS).

Cuspisova ponuda bila je jedina na natječaju, oko 140 tisuća kuna manja od procijenjene vrijednosti. Prema troškovniku, posao obuhvaća 24 mjeseca gore navedenih usluga.

Podsjetimo, Kojundžić je 2020. fotografirao ministra Beroša tijekom posjeta Hrvatskom Crvenom križu u Splitu u sklopu predizborne kampanje.

Revizija utvrdila nepravilnosti u isplatama Ministarstva Beroševom poznaniku

Državna revizija objavila je u travnju da je utvrdila nepravilnosti oko isplata Ministarstva zdravstva za održavanje sustava CUS - Centralni upravljački sustav te održavanje sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH.

Revizori su u izvješću za 2020. godinu napisali da plaćanje i evidentiranje u poslovnim knjigama nije obavljeno na temelju uredne dokumentacije koja potpuno i istinito odražava nastali poslovni događaj. Dodali su da smatraju da sustavi unutarnjih kontrola računa prije njihova plaćanja i evidentiranja u poslovnim knjigama nisu dovoljno učinkoviti jer nije dovoljno pozornosti dano provjeri je li isprava istinita, odnosno prikazuje li realno poslovnu promjenu.

Radi se o isplatama tvrtki Cuspis.

>> Revizija utvrdila nepravilnosti u isplatama Ministarstva Beroševom poznaniku

CUS je platforma putem koje je Ministarstvo trebalo moći lakše pratiti stanje s lijekovima u bolnicama, naručivanje pacijenata, ali i vrednovati rad liječnika. Cijeli posao održavanja CUS-a stoji 7.498.125 kuna s PDV-om, a odluka o tome da se dodijeli Cuspisu je iz jeseni 2020. godine.

Cuspisu dvije isplate prije roka dospijeća, i to 31. prosinca 2020.

Prvi računi za taj veliki posao stigli su na naplatu u prosincu 2020.

Kako stoji u reviziji, 16. prosinca je pružatelj usluga sastavio Analizu zahtjeva za promjenu u CUS-u, a za provedbu planiranih promjena sustava planirano je utrošiti 5000 radnih sati, odnosno troškovi zahtjeva za promjenu iznose 1.875.000,00 kn s porezom na dodanu vrijednost.

Dana 21. prosinca 2020. isporučitelj usluga ispostavio je račun za realiziranih 5000 radnih sati usluga adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava (CUS-a).

Prema knjigovodstvenoj kartici Ministarstva, navedeni račun plaćen je dobavljaču 31. prosinca 2020., odnosno prije roka dospijeća plaćanja navedenog na računu (20. siječnja 2021.).

Od zaključenja ugovora 9. prosinca do ispostavljanja računa 21. prosinca 2020. proteklo je 12 kalendarskih dana, piše u reviziji.

Iz isplatnih dokumenata, na temelju kojih su obračunate usluge i ispostavljen i plaćen račun za obračunate usluge, nije vidljivo koje su osobe (koliko je osoba), u kojem opsegu i u kojem razdoblju obavile (izvršile) 5000 radnih sati usluga s obzirom na to da je, prema Izjavi ponuditelja, ugovorene poslove (usluge) moglo obavljati pet osoba, stoji u reviziji.

Isti datumi, ranija isplata i čudna satnica i za drugo održavanje

Isto se dogodilo i s održavanjem sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH.

Istog datuma, dakle, 16. prosinca, pružatelj usluga je sastavio Analizu zahtjeva za promjene koje će se implementirati u okviru ugovora. Za provedbu planiranih promjena sustava planirano je utrošiti 1750 radnih sati, odnosno troškovi zahtjeva za promjene iznose 875.000,00 kn s porezom na dodanu vrijednost.

Pružatelj usluge je 21. prosinca 2020. ispostavio račun za realiziranih 1750 radnih sati s rokom dospijeća plaćanja navedenom na računu 20. siječnja 2021.

Prema knjigovodstvenoj kartici Ministarstva, navedeni račun plaćen je dobavljaču 31. prosinca 2020., odnosno prije roka dospijeća plaćanja navedenog na računu (20. siječnja 2021.). Također, na tome je isto moglo raditi samo pet osoba.

U reviziji stoji i kako je jedan od razloga što je mišljenje revizora uvjetovano to što iz isplatnih dokumenata (zapisnici o primopredaji) koji su predviđeni ugovorom, na temelju kojih su obračunate usluge i na temelju kojih su ispostavljeni i plaćeni računi za obračunate usluge, nije vidljivo koje su osobe (koliko je osoba), u kojem opsegu i u kojem razdoblju obavile (izvršile) obračunate usluge.

Kronologija izrade CUS-a i odnosa Beroš - Kojundžić

13. veljače 2018. godine Ericsson Nikola Tesla dobiva posao izrade CUS-a, ugovor vrijedan 18.100.000 kuna.

Iste godine, 2018., Cuspis je, kako se vidi iz Državne riznice, od Ministarstva zdravstva dobio 3.495.000 kuna za ulaganje u računalne programe. To se odnosi na posao koji je kao podugovaratelj odradio na izradi sustava CUS, koji je napravila tvrtka Ericsson Nikola Tesla. 

6. prosinca 2018. na Instagramu tvrtke Cuspis objavljena je fotografija sastanka u koprivničkoj bolnici. Na njemu sudjeluju novi pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš i Vinko Kojundžić, vlasnik tvrtke Cuspis.

Kad smo objavili članak s fotografijama Kojundžića koji iz prikrajka snima Beroša, tvrdio je kako se na godišnjem odmoru slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjestu s Berošem, kojeg je upoznao tek kad je postao pomoćnik ministra. To je točno. Ova je fotografija nastala baš te godine kad je Beroš došao na funkciju. 

Lokacija sastanka je Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek", a tema piše u objavi:

"Ponosni smo da možemo objaviti da su tri najznačajnija dijela Centralnog upravljačkog sustava danas oživjela. Bolnica u Koprivnici prva je u Hrvatskoj koja počinje koristiti Centralni upravljački sustav; novi stacionarni podsustav izvještavanja o prijemu i otpustu i nova grupa za DRG."

25. siječnja 2019. godine tadašnji zamjenik ministra zdravstva Vili Beroš dao je intervju Večernjem listu u kojem govori o važnosti uvođenja Centralnog upravljačkog sustava. 

"Ministar me imenovao voditeljem radne skupine za implementaciju centralnog upravljačkog sustava (CUS) koji će omogućiti da u svakom trenutku na centralnom mjestu znamo koliko koja ustanova, odjel, ambulanta, pojedinac radi u zdravstvu. Taj će sustav donijeti kvalitetnije praćenje fakturiranja zdravstvenih ustanova i rad zdravstvenih djelatnika. I smjernice su ono što zdravstveni sustav čini najučinkovitijim", kazao je Beroš. 

25. siječnja 2019. godine, na isti dan, članak iz Večernjaka prenosi se kao objava na Instagramu tvrtke Cuspis. 

15. srpnja 2019. godine na službenoj web stranici Opće bolnice Zadar, ali i na lokalnim portalima, pojavljuje se vijest: "Opća bolnica Zadar prva bolnica u Hrvatskoj u kojoj je uspješno implementiran Centralni upravljački sustav."

Što se dogodilo s bolnicom u Koprivnici, zar ona nije prva? 

30. kolovoza 2019. godine bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić pompozno je predstavio Centralni upravljački sustav hrvatskog zdravstva. 

"CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica", priopćilo je tada Ministarstvo zdravstva.

14. studenog 2019. godine Cuspis na svom Facebooku objavljuje video Andreja Plenkovića, koji za saborskom govornicom kaže: "Posebno nam je važan projekt na kojem radimo, projekt Centralnog upravljačkog sustava, usmjeren na osiguranje boljeg upravljanja bolničkim sustavom, bolje upravljanje informacijama, praćenje svih zdravstvenih indikatora."

30. siječnja 2020. godine posao u vezi s uslugama podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH, u razdoblju od tri godine od sklapanja Ugovora o nabavi, dobila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla za 97.281.905 kuna. S PDV-om. 

Podugovaratelj je bila tvrtka Cuspis. Ona je dobila posao vrijedan 1.682.998 kuna i 56 lipa. 

Evo što su trebali raditi: "Podrška i korektivno održavanje programske osnovice za Centralni sustav dostave PZZ/izvanbolničkih SKZZ računa te Centralni sustav kontrole i unaprjeđenja kvalitete podataka u djelatnostima školske i adolescentske medicine koja provodi preventivno odgojne mjere za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata."

10. veljače 2020. godine na RTL-u ministar Vili Beroš spominje CUS. Iz njegovih se riječi da zaključiti kako sustav tek treba polučiti rezultate: 

"Ponosan sam na određeni sustav koji se naziva Centralni upravljački sustav, koji će u realnom vremenu pokazivati podatke o izvršenosti posla. Ti parametri će biti važni za upravljanje sustavom." 

29. listopada 2020. godine donesena je Odluka o odabiru ponude za nabavu usluga korektivnog i adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava, s početka ovog članka. Jedini se javio Cuspis. Potpisom Vilija Beroša dobio je posao od 7.498.125 kuna s PDV-om.

16. veljače 2021. godine Kojundžić se cijepi "viškom cjepiva" i o tome snima video.

14. travnja 2021. godine doznaje se da je stranicu Cijepise izradila firma Vinka Kojundžića. Koristili su predložak koji košta 49 dolara. Više o tome ovdje.

>> Kojundžić: Nisam Berošev fotograf, nisam čuo za njega dok nije došao u Ministarstvo

Pročitajte više