Biden čestitao novom njemačkom kancelaru

Foto: EPA

JOE BIDEN danas je uputio čestitku novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u kojoj je izrazio nadu u uspostavu čvrstih veza Washingtona i Berlina.

"Čestitam novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu. Nestrpljivo iščekujem uspostavu čvrstih veza naših dviju zemalja i tijesnu suradnju radi ostvarenja napretka u rješavanju postojećih izazova u svijetu", napisao je Biden na Twitteru.

Trump je bio oštar prema Merkel, Biden nije

Bidenova administracija ovih mjeseci nije štedjela pohvale konzervativnoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel prema kojoj je bivši američki predsjednik Donald Trump bio posebno oštar.

U Washingtonu sada računaju s novim socijaldemokratskim čelnikom i s njegovom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock iz stranke Zelenih, kako bi zauzeli odlučnije stajalište prema Kini i Rusiji.

Američka vlada rekla je da je s novom njemačkom vladom, i prije njezina stupanja na dužnost, razgovarala o mogućnosti da sporni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke iskoristi kao sredstvo odvraćanja Moskve od invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više