Biden i Johnson: NATO i G7 moraju održati jedinstvo po pitanju Rusije

Ilustracija: EPA

SKUPINA G7, čiji su se čelnici danas okupili na summitu u Bavarskoj, i NATO savez moraju ostati zajedno po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, ocijenili su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, stigli su danas na summit G7 koji se održava u bavarskim Alpama.

"Moramo ostati zajedno", kazao je Biden na samom početku susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Biden: Ovo možemo prebroditi i izaći jači

Po njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka računao da će doći do raskola između u NATO-u i G7, ali da se to neće desiti.

"Mislim da ovo možemo prebroditi i izaći jači", rekao je Biden aludirajući na zajednički odgovor zemalja članica NATO-a i G7 na rusku invaziju.

Britanski premijer Johnson je pred početak summita također istaknuo važnost da Zapad zadrži jedinstvo prema Rusiji. Smatra da svjetski čelnici moraju prepoznati i priznati cijenu podržavanja Ukrajine, uključujući i porast cijena energenata i hrane, ali i shvatiti da bi platili  puno veću cijenu ako bi omogućili Rusiji da pobijedi.

"Kada bi ustuknuli, kada bi dopustili Putinu da odcijepi velike dijelove Ukrajine i nastavi s osvajanjem ta bi cijena bila puno, puno veća. Svi to ovdje razumiju", ocijenio je Johnson.

Michel: Rusija provodi igre gladi

Sastanak na vrhu G7 odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. Tada je sastankom dominirala ruska aneksija Krima.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je uoči početka skupa G7 da Rusija provodi igre gladi, rekavši da je Kremlj jedini odgovoran za globalnu krizu hrane zbog čega pate najsiromašnije zemlje i domaćinstva s niskim prihodima.

 

Michel je rekao da Kremlj koristi "hranu kao tiho oružje rata". "Rusija blokira luke, napada poljoprivrednu infrastrukturu, pretvara žitna polja u ratna polja", dodao je. "Vrijeme ističe i EU radi na alternativama za ukrajinske poljoprivredne proizvode", istaknuo je Michel.

Pročitajte više

 

Pročitajte više