Biden i Macron ponovo telefonski razgovarali o krizi s podmornicama

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden i francuski Emmanuel Macron u petak su telefonski razgovarali kako bi izgladili nesuglasice nakon krize s podmornicama, a Bijela kuća je potvrdila posjet američke potpredsjednice Kamale Harris Parizu.

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Europe, uz to da se zajamči komplementarnost s NATO-om, priopćila je američka vlada.

Očekuje se poboljšanje odnosa SAD-a i Francuske

Razgovor Bidena i Macrona održan je uoči njihova susreta prigodom G20 u Rimu krajem listopada, nakon čega slijedi posjet Parizu Kamale Harris 11. i 12. studenoga, kada će je primiti predsjednik Macron.

Harris i Macron "će razgovarati o važnosti transatlantskih odnosa za mir i sigurnost u svijetu i inzistirat će na važnosti našeg partnerstva za planetarne izazove poput covida-19 i klimatske krize", precizirala je Bijela kuća.

Razgovor dvojice čelnika i posjet Kamale Harris trebali bi poboljšati odnose Pariza i Washingtona nakon krize izazvane objavom novog saveza između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije.

Zašto je došlo do narušenja odnosa?

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je njime propao mega ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica. 

To je najozbiljnija diplomatska kriza između povijesnih saveznika nakon francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine. 

Pročitajte više