Biden se predomislio, ipak šalje Ukrajini moćne taktičke raketne sustave

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu. Kijev već dulje traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sustave (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je jučer posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prigodom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara. No savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sustave za protuzračnu obranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sustavi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte bojišnice.

Biden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.

Pročitajte više

 

Pročitajte više