Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom

Screenshot: WHAA/Facebook

OTMIČAR iz sinagoge u Teksasu kupio je oružje na ulici i izveo teroristički čin, rekao je američki predsjednik Joe Biden, dan nakon oslobođenja talaca i ubojstva napadača za kojeg je potvrđeno da je bio britanski državljanin.

Talačka kriza u Colleyvilleu u Teksasu "bio je teroristički čin", rekao je Biden u Philadelphiji gdje je odao počast ostavštini crnačkog borca za građanska prava Martinu Lutheru Kingu, čiji se dan obilježava u ponedjeljak i slavi u Sjedinjenim Državama kao praznik. 

S time u vezi Biden je u petak poručio da je ključno nastaviti Kingov rad jačanjem prava birača, borbom protiv bjelačkog rasizma i drugih oblika ekstremizma i borbom za veću gospodarsku pravdu. Američki predsjednik govorio je o mjerama koje su potrebne da se stane na kraju nasilju vatrenim oružjem.

Važna je ideja da se provjeri sposobnost kupca oružja, no to je nemoguće učiniti ako se oružje može lako kupiti na ulici, rekao je američki predsjednik.

Napadač uzeo četvero talaca

Napadač je uzeo četvero talaca u sinagogi, među njima rabina, a operaciju oslobađanja uspješno je izvela ekipa specijalaca savezne policije (FBI) i završila krizu dulju od deset sata. Britansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je potvrdilo da je ubijeni otmičar bio britanski državljanin Malik Faisal Akram (44).

"Za sada nema indikacija da je u napad bila umiješana još neka osoba", rekla je američka savezna policija u priopćenju i dodala da se istraga nastavlja.

Otmičar je rekao da je "brat" pakistanske neuroznanstvenice Aafije Siddiqui, koja služi zatvorsku kaznu od 86 godina dosuđenu 2010. jer je pucala na vojnike i agente FBI-ja te je zatražio njezino puštanje iz zatvora, rekao je američki dužnosnik za ABC.

Siddiqui služi kaznu u saveznom zatvoru u području Fort Worth i prva je žena osumnjičena u SAD-za za povezanost s Al Kaidom, islamističkom mrežom odgovornom za atentate 11. rujna 2001., zbog čega je nazvana "Lady Al Kaida.

Ona "apsolutno nije upletena" u talačku krizu i osuđuje je, rekla je z CNN njezina odvjetnica i potvrdila da otmičar nije njezin brat, a što je potvrdila i Siddiquina obitelj. Međutim, stručnjaci ističu da je otmičar upotrijebio riječ sestra na arapskom u figurativnom značenju "sestra po vjeri".

Iako se čini da je incident u Teksasu izoliran incident, sinagoge u New Yorku i drugdje pojačale su mjere sigurnosti.

Pročitajte više