Biden: Nećemo Ukrajini poslati avione F-16

Ilustracija: EPA

SAD je isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Ne", rekao je Biden na pitanje novinara hoće li poslati avione F16 u Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je borbene zrakoplove koji bi pomogli u obrani zemlje, ali je Biden stalno govorio da avioni nisu na stolu.

Macron: Ukrajina nije od Francuske tražila borbene zrakoplove

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte rekli su danas da nisu primili zahtjeve Ukrajine za borbene zrakoplove.

"Nemamo takav zahtjev od Ukrajine", rekao je Macron. Dodao je da, iako Francuska nije primila nikakve zahtjeve, "u načelu ništa nije zabranjeno". Inzistirao je na tome da se svaki zahtjev mora pažljivo razmotriti.

Nizozemski premijer također je rekao da Nizozemska nije primila nikakve zahtjeve za borbene zrakoplove F-16.

“Ne postoji nikakav tabu, ali to bi ipak bio vrlo važan korak. Ako bi se to dogodilo, razmotrili bismo to, vidjeli bismo kakva je situacija s našim saveznicima”, rekao je Rutte.

Njemački kancelar: Rasprava o avionima za mene je okončana

Njemački kancelar Olaf Scholz je tijekom svog posjeta Čileu iznova odbacio slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu i izrazio želju da se ta rasprava okonča.

"Čudno je da se ova rasprava uopće vodi. Moramo se zapitati radi li se tu o unutarnjopolitičkim motivima ili o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je tijekom svog posjeta Čileu objasnio kako je odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova.

"Tada su odbačena i nerazumna razmišljanja poput slanja postrojbi. I mislim da je na tu temu već sve rečeno, također i što se mene tiče", rekao je Scholz.

Poljska: Spremni smo Ukrajini poslati avione F-16

Poljski premijer Mateusz Morawiecki danas je rekao da je Poljska spremna Ukrajini poslati borbene avione F-16 američke proizvodnje. "Po tom pitanju postupit ćemo u koordinaciji s drugim članicama NATO-a i SAD-om", rekao je Morawiecki.

Iako SAD neće poslati avione F-16, druge zapadne zemlje imaju avione američke proizvodnje koje bi mogli poslati Kijevu. Primjerice, nizozemski šef diplomacije Wopke Hoekstra rekao je prošlog tjedna parlamentu da će vlada razmotriti slanje aviona F-16 Ukrajini ako Kijev to zatraži. No takav transfer prvo bi morala odobriti Amerika.

Pročitajte više