Biden: Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden susreo se s čelnicima Švedske i Finske nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenje u NATO savez kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Nekoliko sati prije svog prvog predsjedničkog puta u Aziju, Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravljali o njihovim zahtjevima za članstvo u NATO-u.

"Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem obrambenom savezu na svijetu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Turska je izrazila sumnje oko ulaska Finske i Švedske u savez, tražeći od Švedske da zaustavi podršku kurdskim militantima za koje Turska smatra da su dio terorističke skupine, kao i da obje zemlje ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. 

Sullivan je u srijedu rekao novinarima da su američki dužnosnici uvjereni da mogu riješiti turske brige, a Biden je rekao da misli da će sve biti u redu po pitanju te problematike.

Svih 30 zemalja članica NATO saveza mora odobriti ulazak novih članica. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u videu objavljenom na Twitteru u četvrtak da je Turska rekla saveznicima da će odbiti švedsko i finsko članstvo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više