Biden: Pobrinut ćemo se za balon koji je letio diljem SAD-a

Foto: Profimedia, EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden rekao je danas da će se Sjedinjene Američke Države "pobrinuti" za balon koji je letio diljem zemlje, za koji se sumnja da ga je poslala Kina radi špijunaže. Biden je odgovarao na pitanje hoće li SAD oboriti nadzorni balon koji je letio iznad zemlje, što Washington naziva "jasnim kršenjem" američkog suvereniteta.

Predsjednik, koji ranije nije komentirao balon za koji se sumnja da je špijunski, nije detaljno objasnio što namjerava učiniti. Vojni zapovjednici su razmatrali obaranje balona ovog tjedna, no zatim su se predomislili upozorivši na rizik od pada krhotine, rekli su dužnosnici.

Blinken otkazao put u Kinu

Američki državni tajnik Antony Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini nekog američkog državnog tajnika od 2018. godine. Odgađanje Blinkenova putovanja, koje su dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu s SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Kina odbacila optužbe za špijunažu

Balon je otkriven iznad Montane u srijedu, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću. 

Kina je danas odbacila optužbe za špijunažu kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu. Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više