Biden: SAD nikada neće priznati ruske pretenzije u Ukrajini

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Joe Biden obećao je da SAD nikada neće priznati ruske teritorijalne pretenzije u Ukrajini, dok Washington priprema novi krug sankcija Rusiji nakon što ona anektira dodatni ukrajinski teritorij.

Obraćajući se čelnicima pacifičkih otočkih zemalja, Biden je osudio referendume koje su proruske snage provele u područjima Ukrajine kao "apsolutnu prijevaru", poručivši da su rezultati "izmišljeni u Moskvi".

Sjedinjene Američke Države rade sa saveznicima na sankcijama koje će se uvesti nakon što Rusija pripoji nova područja Ukrajine.

Putin sutra pokreće službenu aneksiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji. Očekuje se da će odgovor SAD-a uslijediti ubrzo.

"Želim biti vrlo jasan u vezi s ovim, Sjedinjene Američke Države nikada, nikada, nikada neće priznati ruske zahtjeve za ukrajinskim suverenim teritorijem", poručio je Biden. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da rezultati referenduma o pristupanju okupiranih regija Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja Rusiji "ne odražavaju volju naroda Ukrajine".

"Rusija je protjerala veliki dio stanovništva iz područja koja je zauzela, dok je natjerala građane Ukrajine koji su ostali da glasaju pod prijetnjom oružja u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svojih voljenih", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više