Biden se pridružio automobilskim radnicima u štrajku. Trump: Oponaša me

Foto: EPA

JOE BIDEN pridružio se danas radnicima automobilske industrije u štrajku, kao prvi predsjednik SAD-a koji je to učinio u svom mandatu. U obraćanju članovima sindikata radnika u automobilskoj industriji, uz megafon i noseći kapu s logom organizacije, Biden je podsjetio na žrtvu koju su radnici podnijeli kako bi spasili automobilsku industriju tijekom krize 2008. godine. Sada zaslužuju veliko povećanje plaća, rekao je američki predsjednik.

Trump: Biden me oponaša

Demokrat Biden prvi je američki predsjednik koji je u vrijeme svog mandata obišao radnike u štrajku okupljene na radnom mjestu. Takva predsjednička podrška u socijalnom sukobu između sindikata i tri automobilska diva (General Motors, Ford i Stellantis) podsjeća na bliskost koju je tijekom svoje političke karijere Biden njegovao s radničkim sindikatima.

Taj potez govori i o važnosti koju pridaje glasovima države Michigan jer bi se Biden 2004. ponovno mogao natjecati za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom. Trump, koji je još prije Bidena najavio da će posjetiti radnike u štrajku, optužio je demokratskog predsjednika da ga oponaša.

Trumpov savjetnik Jason Miller nazvao je Bidenov posjet tvornici običnom foto sesijom. Biden pak želi pokazati da je on predsjednik radničke klase, da stoji uz sindikate i zagovara obnovu automobilske industrije SAD-a.

Međutim, socijalni sukob mogao bi naštetiti američkom gospodarstvu. Štrajk se proširio kod proizvođača General Motors i Stellantis, zbog neuspjeha u sindikalnim pregovorima, za razliku od Forda gdje je ostvaren stvaran napredak.

Trump bi se sutra trebao obratiti radnicima

Trump polaže nade za povratak u Bijelu kuću na istim onim glasovima radnika koje je dobio 2016. u ključnim državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin. Sutra bi se Trump trebao obratiti radnicima u tvornici rezervnih dijelova u gradu Clinton Township u Michiganu. Ta je tvornica 60 kilometara udaljena od mjesta koje je Biden posjetio danas.

Pročitajte više

 

Pročitajte više