Biden povećava porez za kompanije i bogate

Foto: Epa, Shutterstock

KLJUČNI odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD-a prihvatio je prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u financiranju proračunskog plana predsjednika Joea Bidena vrijednog 3500 milijardi dolara.

Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje proračuna, a u kojemu zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga proračunskih zakona koji se odnose na poreze.

Porez na dobit kompanijama povećan s 21 na 26.5 posto

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39.6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26.5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od 3 posto na prihode veće od 5 milijuna dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će se u sljedećim tjednima raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrati, koji imaju za cilj usvojiti zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu si dopustiti da izgube više od tri glasa u Zastupničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom na to da su za vrijeme koronakrize vlade Donalda Trumpa i Joea Bidena odobrile goleme fiskalne poticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i potaknuo oporavak gospodarstva.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više