Bidenov sin objavio knjigu, ne zna je li laptop sa snimkama seksa i droge njegov

Foto: EPA

HUNTER Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, objavio je ovaj mjesec svoje memoare pod naslovom Beautiful Things. U knjizi se, pričajući svoju više nego burnu životnu priču, osvrnuo i na skandale i kontroverze koji su odjeknuli za vrijeme američke predizborne kampanje i zamalo koštali njegovog oca pobjede protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je itekako pokušao kapitalizirati na tim skandalima i optužbama, pokušavajući predstaviti i mlađeg i starijeg Bidena kao korumpirane i slizane sa stranim državama poput Kine i Ukrajine.

>>Veliki skandal s ukradenim mailovima Bidenovog sina mogao bi Trumpu donijeti izbore

U središtu skandala s Hunterom Bidenom, podsjetimo, našao se laptop koji je on navodno ostavio u računalnom servisu u Delawareu u travnju 2019. i zaboravio ga pokupiti, da bi vlasnik servisa potom kopiju hard diska s laptopa predao FBI-u, ali i Trumpovom odvjetniku i intimusu, inače bivšem gradonačelniku New Yorka, Rudyju Giulianiju. Sporni hard disk bio je pun eksplicitnih, bizarnih, pa i zaista gnjusnih fotografija i snimki koje navodno prikazuju konzumiranje droge i seks s prostitutkama.

Skandal s navodnim laptopom Huntera Bidena

Osim toga, na hard disku su nađene tisuće tekstualnih poruka i e-mailova, a za neke su konzervativni mediji i političari, uključujući Trumpa i njegove saveznike, tvrdili da dokazuju ili upućuju na korupciju i sukob interesa u unosnim poslovima koje je Hunter Biden sklapao s tvrtkama i partnerima u Ukrajini i Kini. Sadržaj laptopa je u listopadu prošle godine, samo nekoliko tjedana prije izbora, objavio konzervativni američki tabloid New York Post.

Dodatni skandal izazvala je odluka Twittera da blokira članke New York Posta o sadržaju laptopa, a zatim na dva tjedna i službeni račun ovih novina na Twitteru, objašnjavajući to svojim pravilima protiv širenja hakiranih materijala i lažnih vijesti, zbog sumnje da je sadržaj koji je New York Post objavio dobiven hakiranjem. Direktor i osnivač Twittera Jack Dorsey priznao je nakon saslušanja pred Senatom (na kojem su ga Trumpovi republikanci oštro napali zbog cenzure) da je bila "pogreška" blokirati članak, odnosno članke New York Posta.

Hunter Biden se u knjizi samo kratko osvrnuo na aferu s njegovim navodnim laptopom i skandaloznim sadržajem na njemu, piše drugi konzervativni američki tabloid, Washington Examiner, i to u pismu upućenom njegovom pokojnom bratu Beauu Bidenu, koji je umro od tumora na mozgu 2015.

>>Izgubio je ženu i djecu, prozvao je Miloševića, Trump mu se rugao. Tko je Joe Biden?

"Tvoja snaga i ljubav bila je utjelovljena u snazi i ljubavi koja me okruživala. To nikad nije bilo više istinito nego kad su (Rudy) Giuliani, (Steve) Bannon i njihovi suradnici tvrdili da imaju laptop u kojem su zabilježeni grozni detalji mog potonuća u ovisnost u posljednje tri godine", napisao je Bidenov sin u knjizi.

"Ima li netko moj laptop ili ne, je li hakiran ili nije, postoji li uopće laptop ili ne, zaista ne znam"

U intervjuu koji je dao za televiziju CBS povodom izlaska memoara, Hunter Biden je također izbjegao dati konkretni odgovor o "laptopu iz pakla", kako ga je Giuliani nazvao u kampanji. 

"Ima li netko moj laptop ili ne, je li hakiran ili nije, postoji li uopće laptop ili ne, zaista ne znam", rekao je Biden mlađi novinarki, tvrdeći da se zbog svoje ovisnosti o alkoholu i drogi - preciznije, crack-kokainu - naprosto ne sjeća je li izgubio takav laptop čiji je sadržaj na kraju procurio.

"Pročitajte knjigu i vidjet ćete da nisam baš dobro držao na oku svoju imovinu u tom četverogodišnjem periodu", dodao je.

"Ne trebate laptop. Imate knjigu. Knjiga - sve je u knjizi", rekao je također, sugerirajući da je u knjizi iznio sve skandalozne detalje o kojima su New York Post i drugi pisali na temelju sadržaja laptopa.

Daily Mail: Biden mlađi prešutio kako ga je policija zamalo uhitila

Međutim, kako britanski konzervativni tabloid Daily Mail piše u velikoj reportaži objavljenoj prošlog tjedna, Hunter Biden je u knjizi prešutio neke skandalozne aspekte svog života i poslova u posljednjih nekoliko godina koji su otkriveni u 103 tisuće tekstualnih poruka, 154 tisuće e-emailova te više od 2 tisuće fotografija i desecima videosnimki pronađenih na laptopu. 

Među ostalim, tvrdi Daily Mail, Hunter Biden je prešutio kako je izbjegao zakonske sankcije iako je redovito kupovao drogu i usluge prostitutki, a u nekoliko slučajeva imao je posla s policijom u situacijama koje bi obično rezultirale istragom i podizanjem kaznenih prijava. Tako je jednom ostavio lulu za crack-kokain s bijelim prahom, zajedno sa svojom vozačkom dozvolom u automobilu koji je unajmio u Prescottu, u Arizoni. Policija nije pronašla otiske na luli pa je izbjegao uhićenje i podizanje prijave. 

Zatim, prešutio je kako je, prema porukama s laptopa, 2019. molio oca da se kandidira na predsjedničkim izborima 2020. kako bi mu pomogao spasiti vlastitu reputaciju.

"Ako se ne kandidiraš, nikad neću imati priliku za iskupljenje", napisao je u poruci ocu, datiranoj 24. veljače 2019., čiju je presliku Daily Mail objavio. 

"Kandidirat ću se, ali trebam te. H je u krivu. Jedini fokus je (tvoj) oporavak. Ništa drugo", odgovorio mu je otac.

Druge poruke otkrivaju kako je Hunter uvukao Joea Bidena u zavrzlame svog prilično kaotičnog ljubavnog života - među ostalim, nakon smrti brata Beaua zaveo je njegovu udovicu Hallie Biden, zbog čega se razveo od svoje supruge Kathleen - kako se u svojim bijesnim monolozima, očito pod utjecajem droge, iskaljivao nad ocem, ali i kako mu je otac plaćao troškove za djecu i za zubara (budući da su mu zubi potpuno propali zbog konzumiranja droge), kad je Hunter zbog svoje ovisnosti ostao bez novca.

Pokrenuta istraga protiv njega zbog utaje poreza i pranja novca

Hunter Biden je zbog toga ostao dužan 320 tisuća dolara poreza, a američko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv njega zbog moguće utaje poreza te pranja novca u poslovnim odnosima u stranim zemljama, poglavito u Kini.

>>SAD pokrenuo istragu protiv sina budućeg predsjednika Bidena

U jednoj takvoj prepisci otac mu je napisao "dobro jutro mom divnom sinu, nedostaješ mi i volim te", da bi mu Hunter na to ljutito odgovorio, optužujući ga da je "dao do znanja svijetu da je jedini razlog zašto se (nećeš kandidirati) obiteljski problem, drago mi je da si mi nacrtao jebenu metu na leđima".

Daily Mail također piše da je Hunter Biden prešutio incident u kojem je izgubio pištolj koji je legalno posjedovao - točnije koji je udovica njegovog brata i njegova tadašnja partnerica Hallie Biden bacila u koš za smeće u supermarketu u Wilmingtonu, u Delawareu. Hunter Biden je u prepisci sa svojim psihoterapeutom objasnio da je bacila njegov pištolj u smeće jer se "bojala da ću si nauditi zbog problema s alkoholom i drogom". Policija je pronašla pištolj, a u istragu su se umiješali i FBI i tajna služba koja štiti visoke državne dužnosnike i članove njihovih obitelji.

Još je ozbiljnije to što je, kako piše portal Politico, Hunter Biden prilikom ispunjavanja službenog formulara za kupnju pištolja napisao da nije ovisnik o ilegalnim drogama, što je očito bila laž.

Neovisni eksperti: Sadržaj laptopa čini se autentičnim, nema dokaza manipulacije

>>Američke obavještajne službe: Rusija širila laži o Bidenu uoči predsjedničkih izbora

Daily Mail piše kako je proveo neovisnu istragu uz pomoć eksperata za cyber-forenziku iz tvrtke Maryman&Associates, čiji je osnivač Brad Maryman, veteran FBI-a s 29-godišnjim stažem. Oni su analizirali sadržaj spornog hard diska i utvrdili da se sadržaj "čini autentičnim", bez znakova manipulacije i "bez dokaza koji bi sugerirali da su vremenske oznake ili podaci izmijenjeni ili konstruirani", s vremenskim oznakama između 2016. i 2019. Ipak, nije potpuno jasno znači li to da je laptop definitivno pripadao Hunteru Bidenu ili je moguće da je, primjerice, netko hakirao njegove račune i potom pohranio sav sadržaj na laptop koji je predstavio kao njegov. 

I New York Post tvrdi da je sin američkog predsjednika u knjizi izostavio neke značajne kontroverze: svoje sumnjive poslove s Kinom, istragu koju je ministarstvo pravosuđa otvorilo protiv njega, pištolj koji je legalno kupio pa izgubio te izvanbračno dijete koje je dobio sa striptizetom, a zatim ga odbijao priznati, među ostalim. 

Biden je posvetio cijelo poglavlje knjige svom kontroverznom radu za ukrajinsku energetsku tvrtku Burisma od 2014. do 2019., koji je došao pod lupu američke javnosti kada je otkriveno da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da zbog toga pokrene istragu protiv Bidena mlađeg i starijeg. Protiv Trumpa je zbog toga Predstavnički dom Kongresa izglasao opoziv, no Senat ga je nakon postupka oslobodio krivnje početkom 2020. Ipak, teorija zavjere koju su Trump i saveznici konstruirali oko Bidena starijeg i mlađeg i Burisme nije odgovarala činjenicama, o čemu smo već pisali.

>>Je li Biden stvarno omogućio svom sinu da izvuče milijune iz stranih država?

Sumnjivi poslovi s Kinezima

Hunter Biden je u knjizi prepričao kako se pridružio ocu kad je kao potpredsjednik SAD-a otišao u službeni posjet Kini i tamo se nakratko susreo s Jonathanom Lijem, poslovnim partnerom njegovog poslovnog partnera Devona Archera iz tvrtke Rosemont Seneca. Ipak, opovrgnuo je Trumpovu optužbu da je iz Kine otišao s dogovorom o ulaganju 1.5 milijardi dolara u njihov investicijski fond.

"Trump je tvrdio da sam otišao iz Kine s 1.5 milijardi dolara... Pravi iznos novca koji smo prikupili bio je 4.2 milijuna dolara. Nisam imao udio u tvrtki u to vrijeme, a kupio sam 10% udjela tek kad je moj otac otišao iz Bijele kuće", napisao je.

Drugi bivši poslovni partner Huntera Bidena, Tony Bobulinski, s njim i njegovim stricem Jamesom Bidenom osnovao je tvrtku Sinohawk i sklopio posao s kineskom energetskom tvrtkom CEFC. Izvještaj Senata objavljen prošle godine, koji su pisali tada vladajući republikanci, zaključio je da su milijuni dolara koje je kineski CEFC trebao uložiti u zajednički projekt na kraju završili na računima Jamesa i Huntera Bidena. Bidenov sin se na te optužbe nije osvrnuo u knjizi.

Pročitajte više